”Riktade läkemedel är smartare än traditionella läkemedel”
– Läkemedlet måste föras in i kroppen, för att det ska kunna verka eller ha effekt. Den aktiva substansen kan finnas i tabletter, kapslar eller pulver, den kan injiceras eller inhaleras, finnas i plåster eller i salvor, säger professor Tapani Viitala.
De exakta recepten som behövs kallas farmaceutiska formuleringar.
– En dålig formulering kan leda till att läkemedlet inte har önskad effekt, eftersom det inte levereras i kroppen i rätt mängd. För stora mängder leder till oönskade biverkningar.
Nanoteknologiska metoder ger nya möjligheter
Ett annat problem är att läkemedlen bryts ner i kroppen innan de når sitt mål.
– Därför behövs nya lösningar för att utveckla nya effektiva läkemedel. En möjlighet är nanoteknologiska metoder, som användes till exempel i coronavaccin.
Viitala säger att ett nanoläkemedel oftast betyder en nanoteknologisk lösning som är en bärare för ett aktivt läkemedelsämne.
– Visionen är att ett nanoläkemedel kan användas för att rikta in och frigöra rätt sorts medicin vid rätt tidpunkt på rätt plats, och med rätt dosering för rätt sorts patienter. De kan ses som små robotar som reser till vissa skadade områden i vår kropp för att reparera skadan.
Mindre belastning på miljön
Sådana smarta och allt mer riktade läkemedel minskar också miljöbelastningen, eftersom alla mediciner som går in i kroppen också måste ut.
– Fortfarande saknar vi en grundläggande förståelse för hur olika nanomaterial växelverkar med olika biologiska omgivningar.
Därför behövs nya mätmetoder så att forskarna till exempel kan studera hur nanoläkemedel växelverkar med proteiner i blodet eller med cellytan, eller hur effektivt nanoläkemedlet rör sig inuti cellen.
Tapani Viitala har också varit med och utvecklat konceptet för printbara läkemedel vid ÅA.
Tapani Viitala
- Född 1971 i Borås, student från Svenska privatskolan i Uleåborg.
- Professor i nya läkemedelsformuleringar, delad mellan Åbo Akademi och Helsingfors Universitet.
- Har handlett 32 magisterarbeten och nio doktorander. Handleder för tillfället sex doktorander.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.