Robin Reuters och Tuuli Toivolas odlingar på Korpo tar fart – målet är självförsörjning
Drömmen om att vara självförsörjande förenade Robin Reuter och Tuuli Toivola när de träffades för nio år sedan. För knappt ett och ett halvt år sedan gjorde de slag i saken och flyttade in i ett hundra år gammalt skärgårdshemman på ön Wattkast i Korpo.
Paret bodde i Helsingfors innan flytten till Korpo. Det var när de började prata om ett till barn som de insåg att de inte vill bo med två barn i Helsingfors och jobba heltid.
— Vi ville inte vara splittrade tio timmar per dag och ha jobbstress på det, säger Robin.
Ta ansvar för sitt liv
De är nöjda över att de äntligen kunnat ta första steget för att förverkliga sin dröm om att leva av den egna jorden. För dem handlar det om att vara oberoende och få ta ansvar för sitt liv.
Då ÅU träffade paret i mars höll de på att bygga ut sin skogsträdgård. Det här året har de fått skörda de första frukterna av sitt arbete. De har varit helt självförsörjande – förutom på mjölkprodukter – i juli, augusti och en bit in i september. Men de har skördat från maj till november.
Robin uppskattar att arbetsinsatsen var ungefär två hela arbetsdagar i veckan under cirka två månaders tid på våren.
— Vi jobbade några timmar per dag medan babyn sov. Det var befriande att se att man faktiskt kan göra det här utan att det ens krävdes så mycket arbete.
Gör något konkret i klimatkrisen
Det är ändå mycket att göra med att få huset i skick och bekvämligheter som vatten och bilväg ända fram till huset.
— Det finns mycket att göra, men det är inte samma sorts stressande som tidigare. Man får inte burn out av det här livet, säger Robin.
Tuuli uppskattar att de genom den egna gården kan göra något konkret mitt i klimatkrisen.
— Det lättar lite på ångesten, säger Tuuli.
— Det vi gör är en konkret motreaktion mot det som sker i världen, fyller Robin i.
— Samtidigt är vi extremt privilegierade som bor i det här landet och kan köpa ett hus i skärgården och bo i det här paradiset, tillägger Robin.
Planterar träd som trivs när klimatet blir varmare
Parets målsättning är att i framtiden inte bara kunna förse sig själva, utan också lokalsamhället, med mat. De har också siktet inställt långt in i framtiden. De har redan planterat aprikos- och persikoträd som i och med ett varmare klimat kommer att kunna ge frukt också på våra breddgrader.
— Såklart är klimatuppvärmningen ett hot, men i stället för att fastna vid ett negativt tänkande, att man inte kan göra någonting, kan man också ta vara på de möjligheter uppvärmningen medför på våra breddgrader, säger Robin.
De har också planterat ett pekanträd. Men det ger nötter först efter cirka fyrtio år så det är för barnen att ha glädje av.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.