Förflytta dig till innehållet

Blivande ÅA-doktor tog över en av Åbos äldsta kinesiska restauranger

Yiran Chen (t.h.) är uppvuxen i Spanien med kinesiska föräldrar, och därför finns också spanska influenser, som den lufttorkade skinkan på disken, i deras koncept. Ronnie Ni har jobbat nästan tio år i Dubai och behärskar många av världens kök – bland annat det arabiska.

En av Åbos äldsta kinesiska restauranger bytte tidigare i år ägare.

Golden Dragon, som ligger i hörnet av Västerlånggatan och Humlegårdsgatan, har funnits länge – den grundades redan på 90-talet. Den har alltid varit en typisk finländsk kinesisk restaurang. Maten är Kinalik, men anpassad för att passa finländska smaklökar – mindre kryddor, mera kött och sås.

De nya ägarna är Rongjian ”Ronnie” Ni och Yiran Chen. De vill att Golden Dragon ska bli allt annat än den har varit och vill bjuda på äkta kinesisk mat – och kulturen kring den.

Och det märks – när man stiger in i restaurangen står ett bord med tekannor och -koppar upplagt bredvid beställningsdisken. Här finns allt som används i den traditionella kinesiska teceremonin och tanken är att kunderna ska kunna få en kopp te medan de väntar på maten – eller om de går förbi och känner sig frusna.

– Egentligen finns den här som en konversationsstartare. Förra veckan frågade en kund om vårt tebord och han fortsatte fråga i en halvtimme – trots att hans mat kom och vännerna satt och väntade hemma, säger Ronnie och skrattar.

En annan kunds dotter blev så fascinerad av kopparna att Ronnie fick lova att hon får komma tillbaka så att han kan berätta allt om dem för henne.

– Mat och matkultur kan vara en isbrytare. Finländarna är kända för att vara tysta och tillbakadragna, men vi har märkt att de egentligen är väldigt vänliga och pratsamma. De tycker bara inte om att ta första steget till en konversation, säger Ronnie.

En skol med soppa och en bambuångare med dumplings och vårrulle.Robin Sjöstrand
Wontonsoppa, dumplings och vårrulle är en del av brunchen som serveras på Golden Dragon. Maten i restaurangen är lagad från grunden, och det märks i både smak och textur.

Men om vi börjar från början: hur kommer det sig att paret hamnade i Finland? Båda två har en bakgrund som är internationell, eller som de uttrycker det: ”Vi är personliga exempel på internationalisering”.

Yiran är uppvuxen i Spanien med kinesiska föräldrar, Ronnie jobbade tio år i Dubai innan han flyttade hit. Medan Yiran har jobbat inom livsmedelsbranschen och varit matinfluencer, så jobbade Ronnie främst som kock i Dubai.

De träffades 2018 på en matworkshop i Kina.

– Regeringen i Kina vill gärna att den kinesiska maten sprids över världen, och därför hade de samlat ihop kineser som jobbar med mat från olika håll i världen. Jag och Yiran var de enda lite yngre på den workshopen och sedan dess har vi hängt ihop, berättar Ronnie.

Doktorerar vid Åbo Akademi och driver restaurang

Men ändå… hur kom de till Finland? Svaret är egentligen ganska enkelt. Yiran gör för tillfället sin doktorsavhandling på Åbo Akademi – inom ämnet strategisk design av ekosystem i affärsvärlden – och Ronnie hade alltså inget annat val än att flytta efter sin fru.

– Men vi trivs bra här. Det är ett tryggt land att slå sig ner i, och vill man ha familj är det riktigt bra, säger Yiran.

Och nu har de en restaurang. Men inte bara det, de bygger upp ett företag med många idéer.

– Vår vision är en kombination av restaurang, matskola och internationella matupplevelser, säger Yiran. De har dessutom en food truck som också hör till konceptet.

Man och kvinna framför restaurangRobin Sjöstrand
Ronnie och Yiran vill också locka Åbos kineser till Golden Dragon: ”Här ska de få mat som påminner dem om hemma”, säger de.

När de tog över Golden Dragon hade de tänkt ändra på både namn och meny – restaurangen är som sagt ganska utdaterad. Men efter att ha tänkt på saken så beslöt de att inte göra det.

– Det här stället har stamgäster, och folk har en emotionell koppling till mat. Vi har till och med gäster som har berättat att deras mamma alltid hämtade en viss rätt åt dem när de var små. Så vi har behållit menyn, säger Yiran och sträcker fram det gamla menyhäftet som innehåller alla klassiska rätter som brukar finnas på kinesiska restauranger i Finland. Hon tar fram en laminerad insticksmeny, där Ronnies nya rätter finns uppräknade. Här finns ”äkta” rätter som wontonsoppa och dim sum, det vill säga degknyten med olika fyllningar.

– Vi vill bjuda på det autentiska kinesiska köket också, det är egentligen det som är tanken. Här finns en helt vegetarisk sida också – kinesisk mat är mycket mer vegetarisk än vad många tror, säger Yiran och vänder på den laminerade menyn för att visa.

Brinner för mat och att berätta om den

Det märks att paret brinner för just det här – att dela sin matkultur. De talar nästan i mun på varandra och Ronnie berättar om hur den klassiska sötsura soppan är något helt annat än den man får på restauranger i Finland.

– Sötsur soppa är egentligen lyxmat i Kina, ett långkok där man använder sju olika sorters vinäger och ska kunna känna smaken av var och en. Någon gång ska jag servera den i restaurangen, men jag måste få tag i alla vinägersorter först, säger han.

I restaurangen serveras också brunch – ett bra tillfälle att visa upp kinesisk mat. Då serveras just wontonsoppan med dumplings och vårrulle som förrätt. Varmrätten är kockens val, eller valfri kötträtt. Kockens val i det här fallet är bastukyckling. Ja, så blir det om man översätter namnet sauna chicken.

– Det är kyckling som ångas i hög värme på lotusblad. Att finländarna råkar älska bastu passade bra in i det hela, säger Yiran.

Rätten serveras med två olika sorters vinäger, som ska lyfta smakerna av den ångade kycklingen.

En man i kockrock i ett kök, omgiven av folk.Privat
Ronnie och Yiran ordnar workshopar om mat och matkultur nästan en gång i månaden. Ämnen kan vara allt från te till kimchi eller tapas.

Men kinesisk mat är inte det enda Yiran och Ronnie vill bjuda Åboborna på. På disken står en torkad skinka av ibericogris och skvallrar om Yirans uppväxt i Spanien.

– Vi vill berätta att all världens mat har en kultur och historia bakom sig. När Ronnie jobbade i Dubai kom han i kontakt med en massa olika nationaliteter och lärde sig om deras matkultur, så förutom spansk mat så kan vi också erbjuda på insikter om till exempel arabisk och koreansk mat, säger Yiran.

Till följd av det har de ordnat en massa workshopar, där deltagarna får testa på att laga mat från olika kulturer.

– Vi har haft kurser om till exempel dim sum, kimchi, te och tapas, där deltagarna både lär sig laga maten och förstå kulturen bakom, säger Yiran.

Finska tomater i kinesiskt långkok

Mest av allt vill de bara samla folk igen efter pandemin.

– Vi bryr oss inte om att bli rika, för oss är det viktigare att se människor fascineras av mat, säger Ronnie.

Också den finländska maten är med på ett hörn, men då som råvaror. Paret besöker nämligen Reko-ringen varannan vecka, för att få närodlade ingredienser till restaurangen.

– Alla säger att de vill värna om miljön, men de flesta handlar ändå vid stormarketar som har transporterat varorna lång väg. Via Reko köpte jag i somras en stor mängd tomater av en lokal odlare. Av dem gjorde jag tomatsås som jag nu använder genom vintern, och som bland annat finns i grytan med oxbringa. Det är ett bra sätt att hålla sommarens fräschör vid liv.

En skål med gryta och en hög med ris.Robin Sjöstrand
Långkokt oxbringa med en sås på finländska tomater och kinesisk femkrydda finns på brunchmenyn hos Golden Dragon.

De har en väldigt specifik dröm med sin restaurang: att göra den tillräckligt populär för att folk utifrån ska besöka Åbo bara för att äta där.

– Det kunde bli lite som JJ’s BBQ i Salo. Åbo har inte så många sådana ställen, men det vore kul att lyckas med det.

Du hittar Golden Dragon och företaget Ronnie’s Gourmet på Instagram och på webben. Där finns info om kommande workshopar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit