Förflytta dig till innehållet

Åboförfattaren Rosanna Fellman tilldelades kulturpriset Vimma

Rosanna Fellman. Foto: Niklas Sandström

Kynnys ry har utsett Rosanna Fellman till mottagare av kulturpriset Vimma för hennes hyllade poesidebut Strömsöborna, skriver Förlaget på sin hemsida.

Motiveringen lyder att Fellman (född 1995) genom verket Strömsöborna tar plats på poesifältet som en ny, egensinnig och samhällskritisk röst.
Fellmans debut behandlar autism och så kallad normalitet via ett uppriktigt, roligt och skickligt språk. Verket och dess teman har dessutom uppmärksammats speciellt i svenskspråkig media.
Fellman uppträder regelbundet på spoken word-kvällar och i skolor, och lyfter samhällskritiken i både sin konst och sina framträdanden. Hon har bland annat tagit ställning för rätten till rimlig dagpenning bland personer med funktionsnedsättning.
Kynnys ry. är en människorättsorganisation som årligen delar ut kulturpriset Vimma till konstnärer som lyfter frågor kring handikapp och funktionsnedsättning i samhällsdebatten på ett konstnärligt kvalitativt sätt.
Prisutdelningen ägde rum i dag i Helsingfors stadsmuseum. Det var elfte gången som priset delades ut. Prissumman är 5000 euro.
Rosanna Fellman är uppväxt i Jakobstad,  men numera bosatt i Åbo. 2018 vann Fellman första pris i Arvid Mörne-tävlingen för sin diktsvit Störd.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit