Förflytta dig till innehållet

Ruisrockflamingon återvände till Runsala trots att festivalen inte ordnas i år

Otso Kähönen
Ett stort konstverk i form av en flamingo står på en strand. Runt omkring sitter folk.
Think Pink-konstverket är utställt i Runsala folkpark över sommaren som en del av 10-års kulturhuvudstadsjubileet.

Johanna Sinkkonens populära miljökonstverk Think Pink har återvänt till Runsala för sommaren.

Konstverket, en stor flamingo tillverkad av återvinningsmaterial, är bekant från Ruisrock-festivalen där den varit utställd 2018 och 2019.

Sinkkonen har fått inspiration till konstverket från plastflamingon som på 1950-talet blev en populär trädgårdsprydnad. Senare blev den en symbol för det kända Las Vegas casinot och i dag är den pinka fågeln populär bland annat som en uppblåsbar poolleksak.

Tidigare var flamingon en symbol för högre samhällsklasser, medan den i dag är vanlig på varuhusens kitschavdelning.

Think Pink, som är tillverkad av byggnadsmaterial som har använts för att bygga festivalområdet, ska väcka tankar om problemen som klimatförändringen medför.

Konstverket utmanar också betraktarna att jämföra fåglarnas migration, som inte ser till landsgränser, med människornas migrationsströmmar.

— Jag är jätteglad att Think Pink har återvänt till Runsala. Ruisrock har flera år varit sommarens huvudpunkt för mig, och att konstverket igen står på udden ger hopp om att vi en dag igen får ha roligt, säger konstnären Sinkkonen.

Think Pink finns utställd i Runsala folkpark fram till den 31 augusti. Konstverket är utställt som en del av 10-års kulturhuvudstadsjubileet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit