Rysk konstnärs staty kläs i Ukrainaskrud – fredlig demonstration mot bombningarna i Kiev lyfter också frågan om statyns tillvaro vid åstranden
På torsdag ordnar en grupp med olika personer en demonstration mot de senaste bombningarna i Kiev, i en lugn och diskussionsfrämjande anda.
Demonstrationen ordnas vid statyn ”Mötet i Åbo 1812” där kejsar Alexander I och Sveriges kronprins Karl Johan är avbildade.
”Nu har Ukraina fått stå ut i nästan åtta månader, då invånare dödas skoningslöst och infrastrukturen förstörs lika skoningslöst. Vi, medborgare i europeiska länder, har varit tvungna att uppleva allt vid sidan om och har inte kunnat förhindra det brutala dödandet. Vi får ändå inte sjunka ner i maktlöshet, utan vi måste fortsätta att stödja Ukraina och protestera mot Ryssland,” skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.
En diskussion som arrangörerna vill föra är också varför bronsstatyn vid åstranden får stå kvar.
Man kommer att klä figurerna i gulblåa kläder, alltså som färgerna på Ukrainas flagga, klockan 11–19 på torsdag. Statyn ska inte skadas på något vis.
— Vi har ordnat samma sorts demonstration i maj, juli och på Åbodagen som en del av dagens officiella program. Människorna som deltog var nöjda då alla hade haft en känsla av vanmakt då man inte kan göra något åt kriget. Många känner att man måste protestera på något sätt, säger Anne Kuorsalo, en av arrangörerna.
Helsingforsbon Kuorsalo är journalist med erfarenhet av Ryssland och arbetade bland annat i Moskva åren 1989–1995.
Farväl Lenin, sade Åbo till bysten på kullen
Frågan om vilka statyer och andra ”minnesföremål” som ska få stanna kvar i Finland efter Rysslands attack mot Ukraina har diskuterats flitigt.
I Åbo togs Vladimir Putin-plattan vid Forum Marinum bort. Lite senare packades Leninbysten på Puolalakullen in i en trälåda som fördes till Åbo museicentrals förvaringslokal.
Statyn hade vandaliserats och i takt med att Ukrainakriget eskalerade uttryckte allt flera sin åsikt om att den borde tas bort.
Borgmästare Minna Arve fattade beslutet om att statyn skulle bort, vilket mötte motstånd av politikern Rauno Artesola som lämnade in en rättelseyrkan eftersom han ansåg att Arve var jävig och inte hade mandat att fatta beslutet.
Rättelseyrkan förkastades enhälligt i stadsstyrelsen i slutet av maj.
På insändarplats i ÅU har beslutet att ta bort statyn beskrivits som ”vulgärt rysshat”.
Historikern Johanna Wassholm har i en artikel i ÅU bland annat lyft fram det är bäst om man för en bred diskussion innan en staty eventuellt plockas bort. Det kan alltid finnas någon som anser att en viss staty är stötande eller att den representerar något man inte står för.
Diskussionen om statyer är långt ifrån Åbos egen. I Kotka flyttades en Leninbyst bort från sin offentliga plats i en park för en vecka sedan.
Statyns vara eller icke vara har diskuterats flitigt längs med årens lopp och diskussionerna tog precis som i Åbo fart igen efter Rysslands attack mot Ukraina.
Också i forna Sovjetländer har Leninbyster och statyer och minnesmärken från Sovjettiden tagits bort längs med åren.
”Frågan om propaganda”
Men tillbaka till åstranden.
Anne Kuorsalo anser att statyn där är en del av Rysslands propaganda.
— Grundfrågan är att statyn inte har kommit hit då Finland ännu hörde till Ryssland, som till exempel ”Kejsarinnans sten” i Helsingfors.
”Mötet i Åbo 1812” vid åstranden är beställt av Rysslands generalkonsulat i Åbo och Åbo stad. Konstnären Andrej Kovalchuks verk kom till Åbo år 2012.
År 2014 inleddes Rysslands annektering av ukrainska Krimhalvön, påpekar Kuorsalo.
Vanliga människor och turister upplever statyer som ett sätt att hedra något, som ett sätt att minnas historien och inte som propaganda, som det är frågan om här enligt Kuorsalo.
— Det handlar om manipulation av presentgivaren, det måste man också fästa uppmärksamhet på. Det är ingen oförställd gåva.
Kunde man minnas händelsen som gett upphov till statyn på ett annat sätt, undrar hon.
Kuorsalo tycker att Åbo stad borde utvärdera beslutet om statyn vid åstranden igen på grund av det som sker idag. Hur påverkar ”den trevliga stämningen” som statyn för med sig stadens image, undrar hon.
LÄS OCKSÅ
- Putins minnesplatta plockades bort men Lenin står kvar – Åbohistoriker förklarar varför
- Farväl, Lenin! Bysten på Puolalabacken tas bort
- Åbo stad förkastar besvär om Lenin-jäv – Arve har inte gjort fel
- Stadens beslut att just nu ta ner Leninstatyn förvränger historien – borgmästarens motivering är rent kuslig
- Ingen orsak ta bort Leninbysten i Åbo på grund av Putins krig
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.