Sagalund öppnar upp för storevenemang – startar med invigning av gunga
Årets största evenemang vid Sagalunds museum står inför dörren. På lördag (2 juli) går ”Sagalund lever” av stapeln, i år med temat folkmusik och folkdräkter.
– Gärna får besökarna komma klädda i folkdräkter. De behöver inte vara nationaldräkter, de kan vara icke kompletta folkdräkter, säger Sagalunds museichef John Björkman, som tipsar om detta gyllene tillfälle att använda den dräkt man kanske äger.
Evenemanget öppnas högtidligt med en efterlängtad invigning av den reparerade bygungan vid Villan inne på museiområdet klockan elva.
Vidare blir det en hel del musik till exempel av Alea Duo samt av två lokala förmågor: Jimmy Träskelin och Satu Zwerver. Gällande musiken samarbetar museet med Kimito musikgille.
– En hel del kantelemusik blir det i år, säger Björkman.
På plats kommer också Minna Hokka att vara, som tillverkar lurar av olika slag, till exempel vallhorn och visselpipor.
Vidare blir det en konstverkstad med Sara Ilveskorpi. Den har fått namnet ”Så va he”, eftersom konst ska skapas enligt hur äldre berättar att det var förr.
I den levande lantgården Falla kan man titta in på ett gammaldags kafferep och skvallra på äkta kimitsko. Eller bara lyssna och njuta ifall man inte behärskar denna dialekt.
Också för barn ordnas det aktiviteter.
Har ordnats sedan 70-talet
Sagalund lever fick sin start på 1970-talet då Ernst Lindroos drev museet. Efter det har evenemanget ordnats så gott som varje år. Besökarna brukar vara några hundra.
Efter evenemanget tar museets högsäsong vid. Då blir det bland annat tidsresor för barn samt nallekalas – sagor och picknick med den egna nallen med för de yngsta.
Lycka till Sagalund! Det gläder mig att ”skolvon” åter kan användas.
Sommarhälsningar
Solveig Sjöberg-Pietarinen