Förflytta dig till innehållet

Säkerställ regionfullmäktiges funktionsförmåga

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Många fullmäktigeledamöter, riksdagsmän och t.o.m ministrar fanns bland dem som 23.1.2022 valdes till regionfullmäktige. Ledamöterna besluter förvaltningsstadgan, som formar också de kommande regionfullmäktiges förutsättningar att fungera. Ledamöternas uppenbara tidsbrist bör beaktas i beredningen av ärenden. Ny praxis behövs.  

Det är tänkt att ledamöterna får ca 4 dagar att bekanta sig med mötesmaterial. Det är för lite. Om ledamöterna får mötesmaterialet två veckor före mötet, har de både en realistisk möjlighet att sätta sig in i ärendena, och tid att diskutera med tjänstemän och fullmäktigekolleger. Vissa ärenden på föredragningslistan kunde, om nödvändigt, levereras senare. Då mötesmaterialet publiceras i god tid ger det möjlighet för intressenter att bidra med väsentlig information som fattas i beredningen. 

En obligatorisk check-lista för beredningen av ett ärende säkerställer en mångsidig behandling. Alla intressenters behov, liksom beslutets kort- och långsiktiga konsekvenser tas automatiskt i beaktande. 

Ett minimikrav är att utreda beslutets styrkor, svagheter, möjligheter och hotbilder, dvs göra en sk. SWOT-analys ur alla intressenters synvinkel. Obligatoriskt är också ekonomisk konsekvensanalys, samt uppskattning hur beslutet påverkar servicenivån. Lagstadgad förhandsbedömning av konsekvenserna av ett beslut (EVA), dvs utredning hur ett beslut påverkar olika grupper av människor, kommer äntligen att användas i större utsträckning. 

Effekterna av den förvaltningsstadga som våra första regionfullmäktige gör upp kommer att vara långtgående. Med de föreslagna åtgärderna säkerställs att invånarnas behov verkligen tas i beaktande vid beslutsfattande. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit