Förflytta dig till innehållet

Sålda fastigheter och ovårdade grönområden löser inte utmaningarna

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det finns en del utmaningar som inkommande mandat period kommer att handla om i Pargas, utöver alla festal och vildväxta parkområden. Men det är nog inget som händer i handsvängning och lägger stora krav på speciellt de ledandande tjänstemännen som ansvarar för verksamheterna, men även på kommande ledamöter som att våga kräva resultat och utveckling.

Investeringarna kommer att vara en utmaning på verksamheterna utöver bildningen och det nya skolcentert i Pargas, eftersom denna enskillda investering är i den storleksklassen att andra investeringar är minimala eller helt enkelt inte möjliga ett antal år framöver.

Det är av yttersta vikt att denna 20 miljoners budget för skolcentret inte överskrids, som då ytterligare skjuter på andra investeringar eller utvecklings projekt.

Vi har en reparationsskuld på vägar och gator på ca 5 miljoner enligt en utredning gjord 2020 som stiger eftersom vi inte har möjlighet att investera det närmaste åren och där vi har en underhållsbudget som är liten jämnfört med vad andra motsvarande kommuner budgeterar. Hur har man tänkt hantera denna bortglömda kostnad?

Arkea sagan om kosthållets ökade kostnader är ännu oklart men kommer säkert upp under kommande period, men boten på 200 000 Euro som staden fick betala är ett faktum.

Vattentjänster har fungerat bra och gjorde i bokslutet 2020 en vinst på 400 000 euro åt Staden. Bra så men vi kan ju inte finansiera stadens andra verksamheter med en kontinuerligt höjd vatten- och dagvatten avgift som en sorts punktskatt. Vi har redan de högsta vatten avgifterna i Finland jämfört med motsvarande kommuner och verksamheten är självbärande som varit målsättningen.

Det tyder igen på att man väljer den enkla vägen, eftersom stadsdirektören redan tidigare inför fullmäktige meddelat att skattehöjningar är på kommande och är aktuella framöver och därmed kan det antas att även alla service kostnader igen kommer att föreslås höjas.

Detta är nu några frågor som kommer att vara aktuella redan inkommande höst, så besluten blir utmanande och kommer att kräva allt annat än fina festtal.

Den senaste perioden så har det eftersträvats att Pargas behöver extern hjälp för vidga vyerna på hur vi ska svänga på ekorrhjulet och på sikt nå balans med nya visioner. Kanske det är ett element som det nu äntligen kunde finnas ett politiskt konsensus i.

Det räcker inte mer att hoppas att tiden sköter utmaningarna utan de måste finnas en längre plan än ett år i gången.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit