Förflytta dig till innehållet

Sållningar för klamydia måste dubbelkollas –en del svar har visat fel

Skyltar med sjukhusbyggnad i bakgrunden.
Skyltar med sjukhusbyggnad i bakgrunden.

Felet upptäcktes först vid ÅUCS. ÅU-foto


Ett litet antal test vid några sjukvårdsdistrikt har inte gett utslag för klamydia, fast de borde ha gjort det. Sjukvården går nu in för att dubbelkolla alla testade.

Cirka 100 fall av sexuellt överförd klamydia har sedan februari uppdagats i Finland hos personer där ett första sållningstest visat att smittan inte förekommit hos personen i fråga.
Det skriver Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande på tisdagen.
Förekomsten av dessa felaktigt negativa sållningsresultat har varit mindre än 0,5 procent av alla testade prover.
De har påträffats på laboratorierna vid sjukvårdsdistrikten i Helsingfors och Nyland, Päijänne-Tavastland, Satakunta och Egentliga Finland samt vid två privata laboratorier (Synlab och Förenade Medix). Alla felaktiga laboratoriesvar som hittills påträffats har rättats till.
Sedan början av april har laboratorierna använt påvisningstester för att kontrollera att testresultaten för klamydia är pålitliga. Laboratorierna kontrollerar för närvarande gamla testresultat och vid behov kan patienter kallas in för nya tester. Laboratorierna informerar på eget initiativ och självständigt om eventuella tilläggsåtgärder.
Fenomenet observerades först vid Åbo universitetscentralsjukhus. Det är fortfarande oklart varför en liten del av klamydiasmittorna inte framkommer vid den primära testningen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit