Förflytta dig till innehållet

Salutorget bekläs med sten från Kina – inhemsk sten för dyr

Stadsmiljönämnden i Åbo behandlade på sitt möte i dag anbud som kommit in på Salutorgets stenbeläggning.

Torget ska bekläs med natursten av olika sort. Det största området är 14 000 kvadratmeter stort.

Billigaste anbudet beträffande det 14 000 kvadratmeter stora området stod företaget Luonnonkivi Palin Oy från Loimaa för. Samma företag hade också de förmånligaste kullerstenarna.

Kantstenarna däremot kommer att levereras av  företaget A.Heikkilä Granit oy från Askola.

All sten kommer att skeppas över från Kina. Enligt stadsmiljönämndens ordförande Saara Ilvessalo kostar kinesisk sten mindre än den inhemska och därför valde man att gå in för kinesisk sten.

Stenköpet ska klimatkompenseras, uppger Ilvessalo.

— Även då man klimatkompenserar utsläppen för de kinesiska stenarna är de billigare än de inhemska, säger Ilvessalo, som tror att orsaken till att kinesisk sten är så mycket billigare än inhemsk, är att arbetskraften i Kina är billigare.

Korrigering 9.9 kl 13:03 I den ursprungliga texten stod det att de kinesiska stenarna bara kostar en bråkdel av de inhemska, enligt Ilvessalo. Men det här stämmer inte riktigt. Stenarna är billigare, men inte så mycket billigare att de bara skulle kosta en bråkdel av vad de inhemska stenarna kostar. Ett citat av Ilvessalo om klimatkompensationen har lagts till.  

LÄS OCKSÅ:

Branschorganisation: Ett högst miljöskadligt alternativ

Dela artikeln

2 kommentarer: “Salutorget bekläs med sten från Kina – inhemsk sten för dyr

  1. Stina Heino skrev

    Är det finländska företag som bryter sten i Kina? Eller skeppas stenblock från Loimaa och Askola till Kina för att där klyvas till passliga bitar?

  2. Göran Ek skrev

    Här är något som journalisterna borde gräva i, särskilt varifrån i Kina stenen kommer ifrån och har man utnyttjat slavarbete.
    Skulle vara bättre att betala mera och stöda inhemska företag än kommunister och slavarbete och få kritik för det. Dessutom så borde t.ex granit hålla vårt klimat eller skall man byta ut stenarna efter ett antal år som med Finlandiahuset?
    Det brukar bli dyrt i längden med billigare alternativ.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit