Förflytta dig till innehållet

"Samarbete mellan olika skolstadier är viktigt"

Gemensam strategidag. Lärarna deltog aktivt i diskussionerna och kom med idéer under strategidagen.


På måndagen ordnades en gemensam strategidag för lärare i svenskspråkiga skolor i Åbo där deltagarna fick diskutera och bolla idéer kring olika teman.
– Det är första gången vi ordnar en tillställning inför skolstarten där lärare från olika stadier träffas och tillsammans diskuterar utmaningar, målsättningar och strategier, berättar Liliane Kjellman, direktör för svenskspråkig fostran och undervisning vid Åbo stad.
Åbo stads stadsstrategi, som bland annat innehåller olika målsättningar för utbildningen, uppdaterades i sommar. Nu strävar man efter att på gräsrotsnivå jobba för att uppnå de nya målsättningarna.
– Vi har i över ett år tillsammans med en ledningsgrupp bestående av rektorer och daghemsföreståndare funderat över vad man inom de svenskspråkiga skolorna i Åbo ska satsa på och vad stadsstrategin innebär för dem. Syftet med dagens tillställning är att nu förankra strategin hos personalen i skolorna.
Både daghemspersonal, lågstadie- och högstadielärare samt några lärare från Arbetarinstitutet var på plats under strategidagen. Gymnasielärare kunde inte delta då höstterminen för deras del redan dragit igång.
– En målsättning är till exempel att olika stadiers skolor i Åbo allt mer ska samarbeta och att det på så sätt uppstår kontinuitet genom alla stadierna.
En form av samarbete mellan olika skolor kunde vara att ordna fler skugglektioner där till exempel en högstadielärare får följa med lektioner i en lågstadieskola eller i ett gymnasium. På så sätt ser läraren hur undervisningen fungerar på de olika stadierna, inte bara i den egna skolan.
Utöver satsningar på att uppnå kontinuitet genom alla skolstadier diskuterade lärarna bland annat hur man i framtiden ska trygga högklassig utbildning på svenska i Åbo, hur alla elever ska ha möjlighet att uppnå sin fulla potential och hur man kan arbeta för en inspirerande lärmiljö.
– Dagen har varit lyckad och deltagarna har aktivt kommit med idéer. Nu kommer arbetet att fortsätta under läsåret och vi kommer att följa upp hur planerna framskrider.
Kjellman uppger att skolorna kommer att ha egna planeringsdagar för att ytterligare fundera över hur man konkret ska arbeta för de olika målsättningarna.
– Vi kommer också att träffa stadens politiker för att diskutera med dem. Sedan ska ju såklart också den viktigaste gruppen, det vill säga eleverna, inkluderas i arbetet. Det är viktigt att få höra deras synpunkter.

Liliane Kjellman tyckte strategidagen var lyckad.


 

Gallup bland lärare: Vilka är de största utmaningarna det här läsåret?

Jenny Rancken, klasslärare i Cygnaeus skola
– En av de största utmaningarna är att tillgodose elevernas individuella behov. Speciellt yngre barn behöver uppmärksamhet och därför är det viktigt att ha tillräckligt med skolassistenter. Jag tycker situationen i vår skola är rätt bra och vi satsar resurser på personal. Dessutom fungerar samarbetet bra och vi brukar hjälpa varandra.

Jenny Rancken.


Marit Lagus, lärare i biologi, geografi och hälsokunskap i S:t Olofsskolan
– En utmaning är att hänga med den nya läroplanen och utveckla undervisningen enligt den. Vissa förändringar har redan införts men i år fortsätter arbetet. Bland annat kräver den nya läroplanen mer praktisk undervisning vilket jag tycker är bra. Också möjligheten att arbeta utanför klassrummet lyfts fram, vilket är tacksamt i till exempel biologiundervisningen.

Marit Lagus.


Nicholas Honkanen, specialklasslärare i Sirkkalabackens skola
– En utmaning är att se individerna i gruppen och ett personligt mål för mig är att hitta nya sätt att ta alla elever i beaktande. En annan utmaning är också att fortsätta fundera hur ny teknologi som till exempel läsplattor ytterligare kan användas i undervisningen.

Nicholas Honkanen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit