Förflytta dig till innehållet

Samlingspartiet i Åbo lägger pussel kring en av Åbos topposter – SDP håller hårt i det man har

Arkiv/Kim Lund
Tre kvinnor och en man med blommor i händerna
Om en vecka utser Samlingspartiet en efterträdare till Ville Valkonen som biträdande borgmästare i Åbo.

På söndag den 15 maj utser Samlingspartiets fullmäktigegrupp i Åbo vem som blir partiets nya biträdande borgmästare med ansvar för stadsmiljöfrågor, en av Åbos topposter.

Ville Valkonen, som har haft jobbet, har blivit riksdagsledamot i stället för Ilkka Kanerva, som avled den 14 april.

Sini Ruohonen, gruppordförande för Samlingspartiet, vill inte kommentera om det är hon som blir den nya blivande biträdande borgmästaren.

kvinn står vid stol vid åstranden, vår i luftenCarina Holm
Sini Ruohonen, Samlingspartiets gruppordförande.

– Det blir någon från vår grupp, men vem är ännu öppet. Samtidigt är det ett pussel, för när någon väljs påverkar det också andra platser till exempel i nämnder, som ska fyllas. Det handlar inte bara om en plats att fylla utan blir en rotation på flera poster.

En sådan är till exempel posten som styrelseordförande för Åbo Energi, som också innehades av Ilkka Kanerva.

Redan nu är det klart att Ville Valkonen efterträder Ilkka Kanerva som landskapsstyrelsens ordförande för Egentliga Finlands förbund.

Arbetsfördelningen ses över

Platsen som biträdande borgmästare är vikt för Samlingspartiet, enligt de förhandlingar som partierna förde då borgmästaruppgifterna fördelades efter valet i fjol.

Samtidigt blir frågan om makt- och ansvarfördelningen mellan de biträdande borgmästarna snart aktuell, då ansvaret för social- och hälsovården vid årsskiftet överförs från De grönas biträdande borgmästare Elina Rantanen till det nya välfärdsområdet.

Men fullmäktiges näst största parti SDP vill åtminstone inte riva upp några tidigare överenskommelser, som skulle ge partiet ett mindre inflytande.

I dag är SDP:s Piia Elo biträdande borgmästare med ansvar för fostran och utbildning.

SDP är nöjda med vad man har

SDP:s gruppordförande Taru Pätäri är mycket tydlig.

– Vi har inget som helst intresse av att det partierna kom överens om för ett drygt halvår sedan gällande arbetsfördelningen mellan de biträdande borgmästarna rivs upp, även om det kommer nya personer på någon post.

ljushårig kvinna med gul tröja ler mot kameranPressbild
Taru Pätäri, SDP:s gruppordförande.

Hon säger att SDP är nöjda med sin biträdande borgmästarpost.

– Det har inte skett några interna förändringar i vår grupp. Om andra fullmäktigegrupper, som De gröna och Vänsterförbundet, vill förhandla sinsemellan så får de göra det. Vi håller fast vid det ansvarsområde som vår biträdande borgmästare har.

Samtidigt säger Pätäri att allt hänger ihop.

– Också välfärdsområdet förbereder en ny organisationsmodell som påverkar staden också, om den går vidare. Trots att social- och hälsovården överförs till välfärdsområdet blir den stora biten med förebyggande arbete kvar i kommunerna.

VF tar över

Enligt partiernas överenskommelse ska VF ta över posten som biträdande borgmästare efter Samlingspartiet efter halva fullmäktigeperioden, det vill säga sommaren 2023.

Att den samlingspartistiska biträdande borgmästaren som nu tillsätts är ett tidsbundet uppdrag kan påverka intresset för posten.

Å andra sidan är det riksdagsval i april nästa år och då är ett jobb som biträdande borgmästare i Åbo, även om det bara är för ett år, naturligtvis ett bra avstamp för en Åbopolitiker med nationella politiska ambitioner.

Samlingspartiets Sini Ruohonen ser inte att det tidsbundna uppdraget skulle ha minskat intresset för jobbet.

– Nej, det vet jag inte. Men att vi nu befinner oss i den här situationen att vi måste utse en ny biträdande borgmästare kom överraskande.

Åbos ledning

Borgmästare är Minna Arve.
Utöver det finns tre biträdande borgmästare.
Samlingspartiets biträdande borgmästare ansvarar för stadsmiljösektorn, SDP:s Piia Elo för fostran och undervisning och De grönas Elina Rantanen för social- och hälsovård.
Halvvägs in i fullmäktigeperioden, det vill säga sommaren 2023, ska arbetsfördelningen mellan de biträdande borgmästarna ses över.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit