Förflytta dig till innehållet

Se video: Rappande Åboseniorer i final i tävling i kommunal marknadsföring

https://www.youtube.com/watch?v=Te6XCG6ErGw
Åbo kollektivtrafik Fölis reklamkampanj ”Seniorapparit” har tagit sig till finalen i de finska mästerskapen i kommunal marknadsföring.
En jury vid Kommunförbundet har valt ut tolv finalister bland 47 marknadsföringsåtgärder. Kommunförbundets kommunikationsdirektör Maria Kettunen beskriver bidragen som fyndiga och professionella, även om det finns olikheter.
– Kommunerna är mycket olika också inom marknadsföring och alla betonar sina styrkor enligt sina resurser.
Marknadsföring behöver inte vara stort och dyrt, det väsentliga är rätt riktad och rätt dimensionerad, tydlig och intresseväckande kommunikation.
Kettunen är också ordförande för tävlingsjuryn.

Hållbar utveckling i fokus

Miljö och ansvarsfullhet betonas i kommunernas marknadsföring. Kommunerna satsar på nya klimatåtgärder, väcker diskussion och skapar samtidigt en positiv bild av kommunen.
Årets tävlingsbidrag betonar bekämpandet av klimatförändringen, energieffektivitet, återanvändning, närodlade livsmedel och naturvärden.
Viktiga element i varumärkesbyggandet och turistbroschyrerna är närheten till naturen och hållbar utveckling i praktiken. Kommuninvånarnas delaktighet betonas på flera sätt.
– Kommunerna satsar nu på hållbara idéer för att skapa livskraft, locka turister och nya invånare. De vill och rikta in sig på att  utveckla näringslivet, säger Kettunen.

Sociala medier blir allt viktigare

Juryn bedömer i synnerhet marknadsföringens genomslagskraft. Inte ens goda idéer och kampanjer leder nödvändigtvis till resultat som kan mätas i antal invånare eller ökad livskraft.
Mätning av resultaten är dessutom svår då marknadsföring bara är en del av verksamheten samtidigt som all verksamhet i kommunen är marknadskommunikation.
Kommunens personal, samarbetspartner och invånare har i flera kampanjer ivrigt deltagit i spridandet av en ny idé.
Sociala medier och videor används allmänt i den kommunala marknadsföringen. Kommunerna använder sig av regisserade filmer, dokumentärvideor, komponerad musik, samt webb- och mobilapplikationer.

Blandade idéer

Bland de mest originella idéerna kan nämnas kommunens doft, ett mönster eller en barnbok.
Avsikten med FM i kommunal marknadsföring är att utveckla kommunernas och regionernas marknadsföring, sprida god praxis och lyfta fram olika kommuners starka sidor.
Tävlingen ordnas nu för fjortonde gången. Priserna delas ut vid samarbetsnätverket för kommunal marknadsföring Piiris evenemang den 22 maj i Esbo.
Fölis marknadsföringsvideo har gjorts av reklambyrån KMG  i Åbo.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit