Förflytta dig till innehållet

Sebastian Fagerlund fyller 50 år – ”Jag hoppas att min lekfullhet aldrig försvinner”

Simon van Boxtel
Man står lutad mot vägg.
Som klassisk musiker tävlar man mot hundratals år gammal musik. Trots det uppskattas Sebastian Fagerlund världen runt.

Pargasfödda Sebastian Fagerlund började spela violin som femåring. I dag fyller han 50 år och räknas som en av de främsta kompositörerna av sin generation.

– Det är svårt att greppa att jag har en nästan tjugo år lång internationell karriär bakom mig. Jag hoppas att nyfikenheten, lekfullheten och viljan att hitta nya synvinklar aldrig försvinner från mig, säger Fagerlund.

Residenstonsättare vid Åbo Filharmoniska Orkester

Fagerlund har en spännande säsong framför sig, med den nya rollen som residenstonsättare vid Åbo Filharmoniska Orkester samt premiärer och nya samarbeten.

– Jag har tidigare jobbat en säsong i taget som residenstonsättare för olika orkestrar. Nu ser jag fram emot att under de kommande tre åren kunna skapa ett djupare förhållande med orkestern i Åbo och att samarbeta med orkesterns konstnärliga ledning.

På arbetsbordet ligger därtill bland annat en trippelkonsert för Åbo Filharmoniska Orkester och Residentie Orchestra i Haag. Under vårsäsongen debuterar Fagerlund bland annat med National Arts Centre Orchestra i Kanada, Deutsche Radio Philharmonie i Tyskland, Sveriges Radios Symfoniorkester och med National Youth Orchestra i Skottland.

Därtill ska Fagerlunds följande skiva släppas nästa vår.

Kärleken till hemtrakten återstår

Sebastian Fagerlund började sitt violinspel vid Åbo konservatorium som femåring och färdigutbildade sig till violinist 1995. Redan i sina tonår började däremot violinspelet övergå till tonsättning av klassisk musik.

Under studietiden i Åbo spelade han irländsk folkrock i det populära studiebandet Lost Libidos.

– Det var en rolig tid som jag än i dag har många goda vänner och fina minnen kvar ifrån. Jag ser fram emot att nu återknyta till Åbo genom rollen som residenstonsättare.

Även hemstaden Pargas ligger fortfarande Fagerlund nära om hjärtat. Där har han släkt och bekanta, samt stugan vid Gullkronafjärden som han besöker möjligast ofta.

– När jag är i skärgården njuter jag av tystnaden och stänger av telefonen. Jag tar aldrig med mig notpapper, men låter saker mogna i huvudet.

Fagerlund beskriver lugnet som en skön motvikt mot vardagen, som för hans del består av en hel del resande och musik.

Likasinnad familj underlättar jobbet

Livet som världskänd kompositör underlättas av Fagerlunds familj, som består av hans fru, operasångaren Angelika Klas-Fagerlund, och son Maximilian.

– Det är en ganska tung och ensam bransch, och jag är lyckligt lottad som har en härlig familj där vi förstår varandras arbeten.

Sebastian Fagerlund och Angelika Klas träffades under studietiden vid Sibelius-Akademin, och har sedan dess vuxit tillsammans och stött varandras karriärer.

– Maximilian har vuxit upp i kölvattnet av våra karriärer, och spelar själv piano och komponerar en del.

Till följd av hur omgivna familjen är av musik i vardagen berättar Fagerlund att de mycket sällan lyssnar på musik hemma.

– Vi har till exempel inga högtalare hemma, enbart en flygel. Det är svårt att orka sätta sig ner och lyssna på musik under min lediga tid.

När Fagerlund väl lyssnar på musik inspireras han av särpräglad och stark musik, där man känner viljan att förmedla en viss känsla. Stilen är enligt Fagerlund mindre viktig än det emotionella drivet i musiken.

Lekfullhet och känsla viktigt i musiken

Fagerlunds egen musik beskriver han som expressiv, färgstark och rytmisk, med stora kontraster och samtidigt utrymme för stillsamhet.

– Åren har gett mig erfarenhet och tekniskt och praktiskt kunnande, men jag försöker bevara lekfullheten och känslan av att det jag komponerar kunde vara det första och sista någonsin, säger han.

Inspiration får Fagerlund från många olika håll, beroende på vem han komponerar för, från annan konst som gjort ett intryck på honom och från det regelbundna kompositionsarbetet.

– Mina verk påverkar dessutom varandra. Sådant som blivit kvar från tidigare verk föder nytt.

Ett par av vänd- och höjdpunkterna i karriären beskriver han vara en klarinettkonsert för 16 år sedan och operan Höstsonaten från 2017.

– Klarinettkonserten var viktig för mig i och med att jag då hittade mitt uttryckssätt och att min karriär verkligen tog fart. Höstsonaten öppnade dörrar till operavärlden och ledde till flera andra produktioner världen runt.

Man sitter på bänk och poserar.Simon van Boxtel
Att komponera ger världsberömda Sebastian Fagerlund mening i tillvaron.

De världsomvälvande händelserna det senaste året konstaterar Fagerlund ha påverkat honom starkt.

– Dagen då kriget i Ukraina började befann jag mig i ett slags chocktillstånd, som gav upphov till att jag under den dagen skrev klart finalen i min pianotrio, som jag en tid suttit fast med.

Stycket har han dedikerat till offren av kriget i Ukraina, som ett eget ställningstagande och hågkomst.

Födelsedagsfirandet i dag tänker Fagerlund hålla litet, med enbart de närmaste vännerna och släkten hemma i Helsingfors.

Sebastian Fagerlund

Född: 6.12.1972 i Pargas.
Bor: I Helsingfors.
Studier: Violin vid Åbo konservatorium, utexaminerad kompositör från Sibelius-Akademin 2004.
Familj: Frun Angelika Klas och den snart 16-åriga sonen Maximilian.
Gör på fritiden: Spenderar så mycket tid som möjligt på stugan i Pargas. Gillar att vaksimma, fiska och läsa skönlitteratur av författare som Haruki Murakami och Karl Ove Knausgård. Att komponera är dock det som ger mening i tillvaron och hans främsta intresse.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit