Förflytta dig till innehållet

Seniorerna ifrågasätter Yle FEMs utbud av fakta, åsikter och diskussioner

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

.Svenska Yle konstaterar att ”Yle vill nå ut till alla” – bra! Man konstaterar även att lagen om Rundradion stadgar att programverksamheten ska stödja demokratin genom att tillhandahålla ett mångsidigt utbud av fakta, åsikter och diskussioner, samt att Yle ska behandla den svensk- och finskspråkiga befolkningen på lika grunder.

Exakt hur det ska utföras fastställs inte, det är Yles uppdrag. En titt på programtablån visar, som vi ser det, en viss brist på programutbud när det gäller fakta, åsikter och diskussion, framförallt nyheter och speciellt
Tv-nyheter under förmiddagen.

Publikundersökningar kan vara statistiskt representativa, men så är nödvändigtvis inte alltid fallet – det är allom bekant att med statistik kan man visa just vad man vill.

Svenska Yle påtalar också betydelsen av att Yle ska nå ut till alla. Det ska gälla även den del av publiken som inte kan ta del av de nya kommunikationsformer Yle nu erbjuder eller som gå grund av något handikapp är begränsade till vissa medier.

Seniorerna håller med om att Yle ska ta sitt public service-uppdrag på största allvar och att alla ska kunna ta del av Yles utbud. Men att inte erbjuda ett jämlikt programutbud i Yles traditionella format är inte korrekt.
Förbundets medlemmar hittar säkert innehåll, ”feel-good” och underhållningsprogram, som de upplever som värdefullt, men saknar ett liknande utbud av fakta-, åsikts- och diskussionsprogram som erbjuds finskspråkiga tittare och lyssnare.

Förbundet Svenska Seniorer i Finland ifrågasätter fortsättningsvis hur Svenska Yle utför sitt uppdrag.


Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit