Förflytta dig till innehållet

Sex åboländska gästhamnar med och delar på 1,6 miljoner


Kartan: hamnarna i projektet
Sju gästhamnar i Finland, som är med i projektet Smart Marina, får dela på cirka 1,6 miljoner euro.
Sex av dem finns i Åboland: hamnarna vid Brännskär, Remmarudden (Farmors Café), Kirjais Byhandel, Lillbacka Gård/Högsåra, Skärgårdcentrum Korpoström samt Stenskär Stugor och Fisk.
Den sjunde är Baggö i Ekenäs skärgård.
Yrkeshögskolan Novia koordinerar projektet i de finländska hamnarna.
Totalt är 32 hamnar i Finland, Åland, Sverige och Estland med. Projektet startar i februari och pågår i tre år.
Sammanlagt investeras 8,9 miljoner euro i hamnarnas infrastruktur som ”gör båtlivet bättre och skärgården mer tillgänglig”.
Pengarna kommer huvudsakligen från EU.
Marianne Fred vid Yrkeshögskolan Novia är mycket nöjd.
– Det känns fantastiskt med ett positivt beslut för ett så pass stort projekt. Från ursprunglig idé till beviljat projekt är vägen lång och planeringsarbetet är krävande.
Ålands utvecklings Ab (ÅUAB) är ledande partner. ÅUAB:s vd Lennart Joelsson, som är en av initiativtagarna, påpekar att Smart Marina är ett EU-projekt med ett mycket konkret syfte: att sätta fart på båtturismen och göra den unika skärgården mer lättillgänglig och attraktiv för alla.
– Vi vet att båtturismen ökar och att kraven höjs när det gäller såväl säkerhet som hållbarhet till sjöss”, säger Joelsson.
Hamnar som uppfyller vissa stipulerade krav på hög standard kan tilldelas de internationella miljöcertifikaten Blue Flag eller Blue Star Marina.
Deltagarna i Smart Marina ska besöka hamnar i Europa som beviljats certifikaten.
– Det är många olika faktorer som skapar en modern och framgångsrik gästhamn. Därför är det viktigt att se hur andra gjort, säger Joelsson.
Gemensam marknadsföring ska ge hamnarna betydligt större internationell synlighet.
Vid sidan av ÅUAB och Novia finns bland annat tre svenska partner med: Valdemarsviks kommun, Östhammars kommun och Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län.
I Estland är det Hiiu kommun på Dagö som koordinerar arbetet. Associerade partner i projekt är Nordiska Skärgårdssamarbetet, Företagsam Skärgård samt Ålands Natur & Miljö.
Exempel på upprustning

Kameraövervakning för ökad säkerhet.

  • Solceller för elfordonsladdning och eget bruk.
  • Välfungerande wifi-nät.
  • Nya flytbryggor.
  • Moderna bokningssystem.
  • Nya elsystem.
  • Handikappanpassning.
  • Vatten- och avloppssystem.
  • Dessutom planerar många av hamnarna att bygga nya servicehus och vidareutbilda sina hamnvärdar i säkerhet och marknadsföring.
  • De hamnar som uppnår tillräckligt många av de stipulerade kraven på standard kan få de internationella miljöcertifikaten Blue Flag eller Blue Star Marina.
  • Källa: Novia

Hamnarna i projektet

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit