Sex år bakom och minst två framför – Sari Essayah fortsätter leda Kristdemokraterna
Riksdagsledamot Sari Essayah fortsätter leda Kristdemokraterna.
Hon återvaldes till partiets ordförande en tredje gång under den pågående partikongressen på fredagen. Inga motkandidater fanns.
Eftersom partiet befinner sig i oppositionen handlar mycket för deras del om att grundligt syna regeringens politik.
Regeringens budgetförhandlingar i början av september närmar sig nu med stormsteg. Essayah riktar skarp kritik mot Finansministeriets budgetförslag eftersom det innehåller märkbara nedskärningar i polisens resurser.
Dessutom kritiserar hon planerna på att skära ner i finansieringen för forskning och vetenskap, en fråga som också väckt meningsskiljaktigheter inom regeringen den senaste veckan.
— Det här är två områden där jag över huvud taget inte förstår besparingarna, säger hon.
”Regeringen skjuter upp svåra beslut”
Inom regeringen har olika åsikter förekommit beträffande vad som är viktigast inför höstens budgetförhandlingar.
Vänsterförbundet och De Gröna har kallat höstens förhandlingar för klimatförhandlingar, medan Centern betonat att man i förhandlingarna i första hand måste fokusera på att höja sysselsättningsnivån.
Essayah säger att det nu är hög tid för regeringen att fatta de konkreta besluten för att få ut fler i arbetslivet.
— Regeringen har skjutit upp de svåra besluten, men det går inte längre. Vi har blivit lovade sysselsättande åtgärder som ska stärka de offentliga finanserna med 110 miljoner euro i höstens budgetförhandlingar. Besluten om dessa måste nu fattas, säger Essayah.
Högaktuellt just nu är även social- och hälsovårdsreformen som träder i kraft nästa år. Enligt Essayah lämnade vårdreformen riksdagen i halvfärdig form. Hon hoppas nu att man i de 21 framtida välfärdsområdena kommer att kunna anpassa reformen så att den bättre passar just det egna vårdområdet.
För det egna partiets del ser hon ändå stora möjligheter att lyckas i det kommande välfärdsområdesvalet, där ledamöter till de nya välfärdsområdenas fullmäktigen ska utses.
— Efter kommunalvalet kontrollerade vi vilka yrkesgrupper som finns representerade bland våra medlemmar. Det visade sig att den överlägset största gruppen består av läkare och vårdpersonal, säger Essayah.
Kommer dessa sakkunniga att vilja ställa upp i det nya valet utan att helt veta vad de ger sig in på?
— Det är ett problem alla partier står inför. Det största orosmomentet just nu anser jag är hur vi ska lyckas få väljare att rösta i det obekanta valet.
Klimatåtgärder bör utvärderas
Endast en av partiets tre vice ordföranden, riksdagsledamoten Peter Östman, hade meddelat att han ställer upp för omval.
Östman återvaldes till partiets första vice ordförande. Till andra vice ordförande valdes Tiina Tuomela och till tredje vice ordförande Pirkka Aalto.
Även Östman betonar vikten av att Finlands sysselsättningsnivå höjs.
— En central fråga de kommande åren är att lyfta fram vikten av att satsa på sysselsättningen, säger han.
Östman säger att regeringen har lovat konkreta åtgärder för att höja sysselsättningen, men då halva regeringsperioden gått har åtgärderna ännu inte synts till.
— Något är fel då vi har hög arbetslöshet men samtidigt många öppna tjänster. I går då jag kollade fanns det kring 52 000 lediga jobb i Finland, säger han.
Han säger att det centrala nu är att samtidigt blicka både på den egna arbetskraften och på den utländska.
— Vi måste få den egna arbetskraften mer engagerad. Det kan ske bland annat genom omskolning och genom att se till att det alltid lönar sig att ta emot ett jobb.
Men det är ändå enligt honom inte tillräckligt.
— Det är helt klart att Finland inte klarar sig utan arbetskraftsinvandring.
Östman hoppas också att regeringen framöver skulle fokusera mer på att utvärdera konsekvenser av klimatbeslut innan man fattar besluten.
— Jag säger inte att regeringens klimatpolitik är för ambitiös, men jag anser att man borde utvärdera konsekvenserna grundligt innan man fattar snabba beslut. Snabba beslut kan lätt leda till dåliga lösningar som både försämrar vår konkurrenskraft och för utvecklingen mot en sämre riktning.
Sofia Westerholm/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.