Förflytta dig till innehållet

SFP i Åbo vill utveckla kollektivtrafiken

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Beslutsfattare i Åbo står inför ett stort beslut om utvecklingen av kollektivtrafiken i vår stad.
Vi vill framhålla att SFP i Åbo ställer sig bakom visionen om att Åbo ska utvecklas till en attraktiv stad för inflyttning och blomstrande näringsliv.
Vi vill att Åbo når de uppställda klimatmålen.
Vi anser att i attraktiva och hållbara städer behöver kollektivtrafiken utgöra ett konkurrenskraftigt alternativ till privatbilismen där stadsbornas behov är i fokus.
Stadsdirektör Minna Arve föreslår att spårvagnar är det kollektivtrafikalternativ som bäst når dessa mål och att staden fattar beslut om att inleda planeringen av införandet av spårväg i Åbo inför 2030.
Vi vill lyfta fram att SFP i Åbo anser att det finns mycket som talar för att vi kan utveckla Åbo till en modern och attraktiv urban miljö utan att investera i ett mycket dyrt spårvägsalternativ, där enbart första skedet har uppskattats kosta upp till åtminstone 330 miljoner euro, och som därutöver skulle kräva omfattande och långvariga uppgrävningar av vägnätet i stora delar av centrum.
SFP i Åbo efterlyser en bredare helhetslösning för utvecklingen av kollektivtrafiken som gagnar hela Åbo och som strävar efter att finna smidiga samt miljömässigt och ekonomiskt hållbara alternativ.
Enligt stadens beräkningar skulle spårvägen betjäna enbart ca 28 % av stadens invånare.
Om Åbo väljer att satsa på spårväg så är den en realitet i stadsbilden om ca 10 år.
Teknologin gällande miljömässigt hållbara alternativ går framåt i rasande takt och vi anser därför att det skulle vara skäl att avvakta med ett så pass bindande alternativ som spårväg.
Om vi istället utvecklar den befintliga kollektivtrafiken stegvis kan vi samtidigt följa med teknologiutvecklingen och successivt testa andra metoder och medel att utveckla kollektivtrafiken till ett verkligt alternativ till privatbilismen.
Det är dessutom ett faktum att de flesta städer i Europa som kontinuerligt satsar på spårvägsalternativet gör det av historiska skäl.
De har ett spårvägsnät från tidigare som de vidareutvecklar.
Vi vill istället lyfta fram helhetsmässiga kollektivtrafiklösningar, bussar drivna med el eller förnybar energi, delningsekonomi (cykel- och bilpooler) och gratis kollektivtrafik, som andra städer har valt att satsa på för att skapa moderna urbana miljöer där privatbilismen är ett mindre synligt inslag i stadsbilden – för klimatet och alla stadsbors välmående.
SFP i Åbo är mycket tillfreds med att Åbo lyckades ta en sjunde plats på listan över världens smartaste städer.
Smart i detta skede är att utveckla Åbo till en modern urban miljö inför 2050 med innovativt nytänkande i kollektivtrafikutvecklingen!
Markus Blomquist
Ordförande i SFP i Åbo
Riksdagskandidat, SFP
Anna-Karin Tötterman
Vice ordförande i SFP i Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit