Förflytta dig till innehållet

Sjukvårdsdistriktet uppmanar: Sluta umgås i onödan

Catariina Salo/SPT
ett munskydd som ligger på marken

Egentliga Finlands coronakoordinationsgrupp höll ett extra möte på torsdagen. Syftet var att uppdatera rekommendationerna så att coronavirusets framfart förhindras.

– Var och en måste stanna upp och fundera: Vilka ytterligare kontakter i vardagen kan jag undvika? Trots att det känns väldigt tråkigt just nu kan vi alla säkert gallra bort kontakter i anslutning till vårt arbete, till våra sociala kontakter och då det gäller att uträtta dagliga ärenden, säger chefsöverläkare för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt Mikko Pietilä.

Coronakoordinationsgruppen utfärdade en ny rekommendation: alla onödiga resor bör undvikas.

Barn födda 2008 eller senare får fortfarande idka hobbyverksamhet, ungdomslokaler hålls öppna förutsatt att det kan hållas avstånd i dem, högskolorna fortsätter undervisningen på distans. Om man måste undervisa på plats får högst sex personer samlas.

Prov ska ordnas coronasäkert, men det finns inget maxantal personer som får samlas då.

Biblioteksverksamheten får fortsätta, förutsatt att säkerhetsavstånden och andra coronasäkerhetsåtgärder vidtas och följs.  

Nio på sjukhus

Behovet av sjukhusvård bland coronapatienterna ökar. För tillfället är nio patienter intagna på Åbo universitetscentralsjukhus för vård av coronavirussmitta. Av dessa patienter har fyra tagits in under de två senaste dygnen.

 – Situationen väcker oro och de färska siffrorna anger tydligt och klart att epidemin är på väg att bli värre. Behovet av sjukhusvård ökar. Nu bör nya åtgärder vidtas för att hindra spridningen ytterligare, säger infektionsläkare Harri Marttila.

Förekomsten av nya smittor (incidensen) bland hundratusen invånare i Egentliga Finland ökar fortfarande. Under de senaste 14 dygnen var incidensen 169. Andelen positiva coronatestsvar av alla tester som togs under senaste vecka har stigit till cirka 5 procent.  

I Egentliga Finland har man med säkerhet konstaterat 55 fall av smitta som förorsakats av modifierat coronavirus. De flesta av dessa fallen, 53 fall, är av den så kallade brittiska varianten, medan två av fallen är av den sydafrikanska varianten.  

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit