Förflytta dig till innehållet

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem.

Eliina Sarinko, socionom (YH), Vasa

Eliina kombinerar studier med styrelsearbete

Egentligen ville jag bli polis, men eftersom det inte var antagning det året jag blev abiturient så blev det ett år i Australien som au-pair istället. Då jag kom tillbaka till Finland hade jag hunnit tänka om lite. Eftersom jag vill, och alltid har velat, arbeta med människor på många plan, kändes utbildningen till socionom som ett självklart val. Det var egentligen den enda utbildning jag sökte in till.

Du är hemma från Vasa och studerar i Vasa. Hur känns det?

Jag är uppvuxen i Vasa och jag är abiturient från Vasa övningsskola, men jag måste nog säga att det är en helt ny sida av staden som visar sig då man blir högskolestuderande. Att vara hemma från Vasa gör också att man känner till ”allt”, vilket har varit bra då jag fungerat som tutor.

Du är styrelseordförande i Studerandekåren Novium. Hur ser kalendern ut denna vecka?

Den här veckan leder jag ett styrelsemöte, arbetar med Noviums årsfest och går kurserna personlighetsutveckling, personaladministration och teamarbete samt engelska. Och så jobbar jag med mitt examensarbete, som handlar om hur olika samarbetspartners ser på samarbetet med det uppsökande ungdomsarbetet i Vasa stad.
Ingen vecka ser likadan ut, styrelsearbetet är väldigt varierat, liksom mina studier. Att vara styrelseordförande för en studerandekår betyder att jag koordinerar och leder styrelsens arbete, styrelsen jobbar för att alla Novias studerande ska ha det bra. Det innebär bl.a. att jag har möjligheten att påverka i olika grupper som besluter om saker som berör och är viktiga för studerande på hela Novia. Bl.a. sitter jag med i institutionens ledningsgrupp och Vetenskapsbiblioteket Tritonias direktion samt håller regelbundna träffar med rektor.

Vad hoppas du att du gör som utexaminerad?

Gärna skulle jag arbeta inom barnskyddet, men jag är intresserad av allt som har med barn och unga att göra.

Och hur blev det med planerna att studera till polis?

Ifall jag vill bli polis, är socionomutbildningen en bra början, ler Eliina.
Läs mer om utbildningarna inom hälsa och välfärd: novia.fi/halsa-och-valfard

Jonny Skogberg, ingenjör (YH), maskin- och produktionsteknik, Vasa

Jonny flyttade till Vasa från Borgå

Eftersom jag i många år varit aktiv inom frivilliga brandkåren övervägde jag länge ett yrke inom räddningsväsendet. Till sist var det dock mitt stora intresse för maskiner och teknik som avgjorde och fick mej att söka till Novias ingenjörsutbildning i maskin- och produktionsteknik.

Hur var det att flytta till Vasa?

Jag sökte en studieplats redan som abiturient, vilket innebar att jag under året i armén hann förbereda mig på tanken att flytta till en stad jag aldrig tidigare besökt, och som ligger på närmare 500 km avstånd från mitt hem. Första gången jag var i Vasa var när jag och min flickvän – nuvarande sambo – bekantade oss med vår kommande bostad. Förutom henne, hade jag också ett par goda vänner som flyttat redan tidigare till Vasa för att studera, så jag var inte helt ensam. Först hittade jag ingenstans i Vasa, men inom några veckor kändes staden allt tryggare och påminde mig en hel del om hemstaden Borgå. Jag märkte att det bästa sättet att komma in i mitt nya liv var att omge mig med vänner, både nya bekantskaper och vänner från förr, och delta i studieevenemang. Jag konstaterade snabbt att Vasa är en underbar studiestad! Staden är mysig att bo i, närheten till havet, och gemenskapen mellan studerande är suverän.

Var har du gjort praktik?

På min utbildning har vi möjlighet att få sommarjobbet räknat som praktik ifall den är gjord inom studieområdet. Vi har 30 sp praktik, och jag satsar på att få all praktik som krävs gjord under somrarna, så att jag får lön. Jag har bl.a. gjort min praktik på Borealis, som är den största tillverkaren av polyeten och polypropen i Europa.
På Borealis, som finns i Sköldvik, Borgå, arbetade jag som maskinmontör och utförde service på pumpar, elmotorer, växellådor och värmeväxlare. Vi hämtade oftast pumparna från fältet (vilket ibland krävde väldigt omfattande skyddsutrustning, då ämnena kunde vara livsfarliga) och förde dem till verkstaden där vi tog isär dem, gjorde felanalyser, bytte ut delar, byggde ihop dem och skrev rapporter. Detta var ett givande arbete som kommer vara viktigt i min framtid som ingenjör, konstaterar Jonny.
Läs mer om utbildningarna inom teknik och sjöfart: novia.fi/teknik-och-sjofart

Max Lindholm, tradenom (YH), företagsekonomi, Åbo

Max utvecklas till mångsidig entreprenör under studietiden

Jag valde tradenomutbildningen eftersom den ger en bra och bred grund för arbete inom nästan vilken bransch som helst. Åbo som studiestad har jag hört mycket gott om, och jag tycker att Åbo på sätt och vis påminner lite om Ekenäs, därifrån jag kommer.

Berätta om hur du kom på idén att starta ditt företag Birdsviewdesign!

Jag blev inspirerad under mitt första studieår att ta steget ut och bli egen företagare, även om jag behövde ett år i armén mellan första och andra studieåret för att låta tanken gro. Efter armén köpte jag kamerautrustning och drönare, och gick in till en fastighetsförmedlare i Ekenäs och erbjöd mig att ta foton på deras objekt. På den vägen är det, och idag har fotograferandet utvecklats till att jag utvecklar hela företagsidentiteter, allt från utvecklandet av varumärket till att koda hemsidor. Vissa saker utlokaliserar jag, och vissa saker gör jag själv.

Hur kombinerar du ditt arbete i företaget med dina studier?

Kombinationen fungerar verkligen bra, jag upplever att de gynnar varandra. Jag arbetar heltid i företaget under somrarna, och under läsåret arbetar jag vid sidan av studierna. De perioder studierna är mer intensiva, arbetar jag mindre i företaget. Ibland kan jag också arbeta med företagets projekt under studierna, då vi har ett väldigt praktiskt studiesätt och ofta arbetar med verkliga projekt. På så sätt får man verklig arbetserfarenhet, och pengar i handen, även om det ingår i studierna, ler Max.
Läs mer om utbildningarna inom företagsekonomi: novia.fi/foretagsekonomi

Christa Friberg, bildkonstnär (YH), bildkonst

Christa följde sin ungdoms drömmar och bytte bransch

Redan för tjugo år sedan då jag tog studenten i Pietarsaaren lukio funderade jag på att studera inom kulturbranschen. Trots det valde jag att studera till optiker i Helsingfors, ett val som jag tänkte att säkert ger mig ett arbete. Det gjorde det också, jag arbetade 15 år som optiker, och trivdes. Men då jag och min man började överväga en flytt norrut till våra hemtrakter, visste jag att tidpunkten för en förändring i livet var på sin plats. Jag tog tag i drömmarna jag hade som abiturient, och sökte in till Novias utbildning i bildkonst.

Hur går det att kombinera studier och familjeliv?

Det går bra! Dessutom arbetar jag fortfarande vid sidan om som optiker. Studierna är flexibla, och dessutom ofta uppbyggda så att vi har föreläsning exempelvis på förmiddagen, och tid för eget arbete i ateljén på eftermiddagen. Visst funderade jag på hur det skulle vara att studera tillsammans med de som var 20 år yngre än mig och om jag skulle passa in. Oron var helt obefogad, jag upplever det som om jag nu äntligen ”hittat hem”. Som äldre har man förstås fler faktorer att ta ställning till gällande om man ska börja studera på heltid, ex. de ekonomiska, men då är det bra att komma ihåg att man ex. kan ansöka om ekonomiskt stöd.

Vad vill du lyfta fram som särskilt positivt från utbildningen?

Hur lärarna inspirerar oss, dels med sin kunskap och erfarenhet trots den stora mångfald som finns bland oss studerande, och dels hur de peppar oss att skapa vår yrkesidentitet och hitta ex. framtida arbeten. Genom lärarnas nätverk får vi regelbundet jobberbjudanden och tips om ex. tävlingar, och jag har jag bl.a. fått arbete som konstrundans regionkontakt i
Österbotten samt vunnit en tävling i att pigga upp en park i området Skata i Jakobstad med konstnärliga element.
Om något fattas i ditt liv, ska du försöka åtgärda det, avslutar Christa. Ta reda på vilka möjligheter det finns att följa ditt hjärta!
Läs mer om utbildningarna inom konst och kultur: novia.fi/konst-och-kultur

Kevin Hägglund, skogsbruksingenjör (YH), Raseborg

Kevin går i sin pappas fotspår

Jag valde skogsbruksingenjörsutbildningen i Raseborg eftersom jag redan som liten pojke spenderade mycket tid i skogen tillsammans med min pappa, så det är nog från honom som mitt intresse för skogen kommer. Skogen är en lugn och vacker plats som alltid kommer att vara nära hjärtat.
Det fanns två saker jag tvekade inför innan jag inledde studierna till skogsbruksingenjör (YH), det faktum att campuset ligger ca 480 km från min hemkommun Vörå och att jag inte kände någon annan som skulle börja studera här. Men allt det glömde jag snabbt när jag träffade studiekompisarna och kom in i studielivet. Numera är vi många som samåker hem till Österbotten.

Är du ofta ute i skogen nu också under studierna?

Jo, både inom studierna och på fritiden. Vi har ett ca 1000 hektar stort skogsområde till förfogande för skogsundervisning, jakt och viltvård. Det bästa med studierna är den praktiska delen, då vi får vara ute på skogsröjning och -mätning.
Fördelen med att studera på ett litet ställe är den goda gemenskapen mellan alla studerande på olika årskurser. Exempelvis ingår jag i en grupp, Forstis Jägare, som håller till i Odensö där vi jagar vitsvanshjort. I Forstis Jägare ingår studerande från alla årskurser på skogsbruksutbildningen, plus några lärare.

Vilka är dina framtidsplaner?

Jag har funderat på att studera vidare till forstmästare, men är fortfarande osäker på det alternativet. Annars hoppas jag på att jag fortsätter i min fars fotspår, det vill säga att vara skogsmaskinsförare och att ha något annat arbete vid sidan om, funderar Kevin.
Läs mer om utbildningarna inom bioekonomi: novia.fi/bioekonomi

Fler studerandeintervjuer och hela utbildningsutbudet hittar du på novia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit