Skapande veckan i Hangö behövs som kulturfostrare: ”Viktigt att barnen får ta i på riktigt”
– Vi tyckte att det var nödvändigt att dokumentera. Vi kunde inte låta en 20-årig verksamhet försvinna. Det hör till Hangös historia.
Så resonerade bland andra Antonia Ringbom, Gunilla Garoff och Johannes Runeberg när de beslutade sig för att väcka ”Skapande veckan” till liv igen i Hangö förra året.
När Korpobon Ringbom som är upphovsmakare till den Skapande veckan i Hangö kallar evenemanget för en institution är det bara att hålla med.
Skapande veckan som är en kreativ kurs för barn i åldern 6 år och uppåt ordnades varje sommar mellan åren 1975 och 1994.
– Skapande veckan är en kort vecka som betytt mycket för många. Det finns många trevliga minnen från tiden, säger Ringbom.
– Det har varit en fantastisk verksamhet. Så många har deltagit för att få ihop det. Det var inte enbart staden, medborgarinstitutet eller sommaruni, också privatpersoner och företag ville vara med, säger Garoff.
Nu har man, förutom i en bok som utkom 2020, dokumenterat materialet till ett arkiv och skapat en av Johannes Runeberg sammanställd utställning kring det som man på måndagen överräckte till Hangö museum för deponering.
– Vi överlåter materialet till museet så att det finns tillgängligt i framtiden för dem som är intresserade av ämnet, säger Ringbom.
Hangös Åbobördiga museichef Laura Lotta Andersson tackade varmt för donationen.
– Det ska bli intressant att gå igenom materialet. Jag skulle faktiskt ha behövt det redan för flera år sedan då vi gjorde en utställning om kulturpersonligheter i Hangö. Också då hade vi problem att hitta kvinnliga representanter.
Föddes ur behov
– ”Skapande veckan” föddes i en tid då det fördes en djup pedagogisk diskussion om att skolan tog död på skapandet, minns Runeberg.
– Jag var lärare i teckning i skolan i Hangö då. Undervisningen var begränsande och omotiverade för barnen. Därför ville jag skapa en verksamhet som var inkluderande och där det spontana greppet fanns med, säger Ringbom.
Skapande veckan har alltid haft ett visst tema. Inom de ramarna har barnen getts en stor frihet att skapa.
– Mottot har varit att ”alla kan någonting”.
Kursen har sedan 1995 också arrangerats i samarbete med staden (och i dess regi), medborgarinstitutet och nu senast i samarbete med Hangö Sommaruni under namnet ”Skapis/Luovis”.
– Det är en blandning av fritt skapande och kunskap, säger Ringbom.
Lockade hundratals barn varje sommar
Konceptet väcktes till liv igen våren 2021 i Hangöby skola och med tre utomhusdagar med havet som tema. Sedan på sommaren samlades man i Magasinparken för att fira Skapande veckan enligt konstens alla regler. Med Törnrosa som tema väckte man evenemanget ur dess Törnrosasömn på riktigt. Förra sommaren var temat ”En öde ö”. Man byggde bland annat en flotte, pysslade drömfångare och spelade teater.
Omkring 50 barn deltog.
– Vi var lite oroliga då barn är så fixerade vid sina telefoner. Men det var inga problem att få barnen med.
Under glansdagarna snittade man dock på 100 barn per sommar men Ringbom ser inga hinder för att man skulle kunna nå de mängderna igen.
– Skapande verksamhet för barn ger mycket och behövs kontinuerligt. Just nu satsar fonderna mycket på konst och skapande för barn. Det är vikigt att barnen får ta i på riktigt, att använda riktiga verktyg som hammare eller såg och inte bara sina tummar. Det får vara lite farligt, lite på gränsen. Det ska vara något av en äventyrslekplats samtidigt.
Skapande veckan kommer att arrangeras den 13–15 juni nästa år.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.