Skarvforskare samlar in fakta om skarvskador – ”Vi önskar att fiskare och fiskodlare kontaktar oss”
Ytterligare en undersökning om vilka skador skarven förorsakar det kommersiella fisket och fiskodlingen har startat. Den här gången är det Naturresursinstitutet som tillsammans med Åbo universitet och yrkeshögskolan Novia genomför ett tvåårigt forskningsprojekt.
Vid fiskodlingsanläggningarna utreds också motsvarande effekter av gråhägern. Syftet är att ta fram fakta för att kunna utveckla en modell för hur skarvskadorna ska ersättas.
− Om de direkta skadorna som orsakas av skarven på det kommersiella fisket och de skador som orsakas av skarven och gråhägern på fiskodlingarna konstateras vara betydande, utreder vi olika möjligheter att upprätta ett rättvist stödsystem, säger Hanne Lohilahti på Miljöministeriet i ett pressmeddelande.
Det har bedömts att skarven orsakar inkomstbortfall inom fisket. Arten fångar abborre, gös och sik, och konsekvenserna för det lokala fiskbeståndet kan vara betydande. Fåglar som jagar i fiskodlingar minskar mängden odlad fisk.
De medför därutöver stress för fisken, vilket kan påverka fiskens tillväxt och dödlighet, säger Naturresursinstitutet i ett pressmeddelande.
Forskarna vill få kontakt med fiskare och fiskodlare
Avsikten är att planera och genomföra projektet i samarbete med fiskare och fiskodlare för att bättre beakta deras erfarenheter och kunskaper.
− Därför önskar vi att fiskare och fiskodlare aktivt kontaktar oss, i synnerhet i de områden där de direkta skadorna som orsakas av skarvar är betydande. Vårt mål är att fokusera utredningarna till dessa områden, säger Mats Westerbom specialforskare på Naturresursinstitutet.
I Finland häckar omkring 25 000 skarvpar. Skarven är en fågel som är fridlyst enligt naturvårdslagen. Den får inte jagas och dess häckning får inte störas förutom med dispens av NTM-centralen.
Håller med Sussi, det här löjligt, igen en utredning, utredningar har gjorts i många år, inte har man hört på fiskare, fiskodlare, mfl. deras åsikt. Ännu ett sätt att förhindra skyddsjakt på skarven i hela Finland. Lite ironiskt kan man konstatera, har inte alla arbetsgrupper annat göra, förstås, arvoden för mötena tar man säkert emot, pengar som borde användas som skottpeng för att minska på skarven.
Johan Sundqvist
Dragsfjärd
Jaha. Ytterligare en forskning i en sak som varit uppenbar för skärgårdsfolk redan i decennier. Men det är väl denna väg det måste gå. Tycker bara det kostar onödigt mycket att bekosta forskning i en såhär klar sak.