Förflytta dig till innehållet

Skarvstammen ökade i Skärgårdshavet

Den åboländska fiskarkåren verkar ha gett upp hoppet om att få jaga skarv. Ingen jaktansökan har lämnats till Egentliga Finlands närings-, trafik-, och miljöcentral. ÅU-foto

En skarvkoloni. ÅU-foto

Storskarvstammen håller sannolikt på att uppnå sin naturliga maximala storlek i Finland. Stammen ökade endast med en procent, dvs. med något över 200 bon från året innan, även om väderförhållandena på artens övervintringsområden var mer gynnsamma än i genomsnitt. Den största förändringen var att en relativt stor koloni flyttade från Kvarken till norra Bottenhavet.

Största delen av kolonin i Korsholm i Kvarken som utsattes för olagliga trakasserier i början av häckningen flyttade sannolikt till en tre år gammal koloni i Närpes för att häcka. Kolonin tredubblades nästan från året innan och hade ca 2 610 bon. På det stora hela var stammen i Bottniska viken ungefär lika stor som året innan.

I Finska viken minskade stammen något och uppgick till ca 8 340 bon. I Skärgårdshavet ökade stammen däremot med 10 procent till 5 790 bon, främst på grund av att kolonierna i Nystad och Åbo växte.

Sammanlagt 50 storskarvkolonier observerades i Finland, vilket var ungefär lika många som under de tre föregående somrarna. De största kolonierna låg i Nystad (2 840 bon) och Närpes (2 610 bon). De andra kolonierna med över 1 000 bon fanns i Åbo, Raumo, Euraåminne, Vederlax, Kyrkslätt, Björneborg och Vasa.

Förutom i Korsholm stördes häckningen i Malax och Virmo. I Raumo och Björneborg upptäcktes två häckningsskär som ödelagts av en okänd orsak under sommaren.

Havsörnens ökade jakt på storskarvar minskar koloniernas häckningsresultat och påverkar också deras läge.

– I Skärgårdshavet och västra Finska viken har storskarvkolonierna flyttat närmare kusten under 2000-talet. I yttre skärgården i Pargas fanns det denna sommar endast några tiotals häckande storskarvspar, medan antalet bon ännu fem år tidigare uppgick till närmare 2 500, säger forskare Pekka Rusanen från Finlands miljöcentral.

Storskarven häckar allt mer i träd i Skärgårdshavet och västra Finska viken, vilket sannolikt beror på havsörnen. I hela landet har häckningen i träd ökat med det par procent om året under 2010-talet, och i dag finns drygt en fjärdedel av alla bon i träd. Häckningen i träd leder till att träden dör inom några år, men den totala arealen för skogbeklädda öar med storskarvar är relativt liten, under 20 hektar.

Antal storskarvbon 2008-2017.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit