Förflytta dig till innehållet

Skol- och dagiskrisen i svenska Åbo blir djupare — flytt av Sossen utreds

Kim Lund
En röd skolbyggnad
Ett skolhusÅU-foto

Inomhusproblemen i det tillfälliga dagiset på Klockringaregatan är det senaste bakslaget för den svenska bildningssektorn i Åbo. ÅU-foto

Braheskolan är för trång, Cygnaeus skola har blivit för liten, skolans daghem på Kuratorsstigen är ett ruckel och nu är det

problem med inomhusluften i det tillfälliga daghemmet i Lilla Hankens lokaler på Klockringaregatan.

Daghems- och förskolebarn har omplacerats till flera olika tillfälliga lokaler vilket har försvårat logistiken för många familjer.

Listan på de problem som den svenska bildningssektorn just nu tampas med kunde göras ännu längre och utrymmesbristen är akut.

Lång väntan på ersättande plats för Kuratorsstigens dagis

Vid bildningsnämndens svenska sektions möte på torsdagen gick man än en gång igenom det hopplösa läget beträffande utrymmesbristen som inte ser ut att få någon snabb lösning.

Kuratorsstigens fastighet ägs av Studentbystiftelsen som tidigare planerade att renovera fastigheten. Men nu byggs där i stället nya studentbostäder på området.

Det betyder att det är Åbo stad som ska se till barnen får plats någon annanstans. Dagiset har plats för 84 barn, men eftersom det är i så dåligt skick kan man endast ha 56 barn där för tillfället.

Det skulle alltså behövas omedelbara åtgärder, men hoppet om att det fattas några snabba beslut är litet, säger Barbro Schauman som är ordförande för sektionen.

– Det finns inga konkreta planer och daghemmet finns inte på någon investeringslista, så det kan ta flera år innan det är klart.

Flytt av Sossen utreds

Men det är inte bara de mindre barnen som är i knipa, säger Schauman.

– S:t Olofsskolan är trång och i uselt skick och frågan är om vi vill vara där överhuvudtaget.

En arbetsgrupp inom sektionen har därför diskuterat alternativet att flytta ut därifrån, kanske till Aningais skolhus på Aningaisgatan.

– Vi kommer att ta upp frågan med bildningsnämnden och med stadens högsta ledning. Så här kan vi inte ha det, säger Schauman.

En röd skolbyggnadKim Lund

En flytt av S:t Olofsskolan kan bli aktuell. Frågan har utretts av en arbetsgrupp. Foto: Kim Lund

De svenska skolorna i Åbo ger i dag utbildning till 202 barn från kranskommunerna. Till S:t Olofsskolan kommer det omkring 80 elever från S:t Karins och antalet ökar.

Bildningssektorns ledning ska inom kort träffa representanter för S:t Karins för att höra om kommunen har några planer på att grunda ett eget högstadium.

– Om inte måste också det tas i beaktande då vi planerar fortsättningen för S:t Olofsskolan.

Två små ljuspunkter är att renoveringen av Sirkkala skola och det tillhörande nybygget ser ut att framskrida enligt planerna och vara klart år 2022. Det nya daghemmet på Sofiegatan ska vara färdigt nästa år.

Men med tanke på att antalet svenskspråkiga barn väntas öka med cirka 200 de närmaste åren är det en klen tröst, säger Schauman.

– Hur vi än gör har vi för lite utrymme.

LÄS OCKSÅ:

Insändare: Kaos på dagisfronten

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit