Skol- och dagismaten i Åbo får ny symbol – ska hjälpa barn och unga välja rätt
Maten i skolor och daghem i Åbo får en ny symbol. Det nya märket visar hur mycket koldioxidutsläpp som orsakas under hela livscykeln för de råvaror som används för huvudrätterna på menyerna.
– Syftet med symbolen för koldioxidavtryck är att vägleda barn, ungdomar och andra matgäster att känna igen miljögärningar och göra hållbara val för klimatet, berättar Katja Mäkelä, produktutvecklingschef för Kaareas mattjänster.
Kaarea är Åbo stads leverantör av mattjänster.
Koldioxidavtrycket visar hur mycket växthusgaser som släpps ut i atmosfären under hela livscykeln för en råvara, det vill säga under produktions-, transport-, lagrings- och bearbetningsfaserna sammanlagt.
Tre färger visar vägen
En grön symbol indikerar låg belastning (< 1 kg CO2), en gul symbol indikerar medelhög belastning (1–2 kg CO2) och en röd symbol indikerar hög belastning (> 2 kg CO2).
Belastningen har beräknats med hjälp av utsläppskoefficienter för råvaror, som framtagits av Naturresursinstitutet i Finland. I koldioxidavtrycket har alla delar av måltiden tagits i beaktande enligt tallriksmodellen.
Små skillnader mellan vegetarisk och blandad kost
Skillnaderna mellan en vegetarisk kost och en blandad kost med låga utsläpp är mycket små: koldioxidutsläppen från en vegetarisk meny för fem veckor är i genomsnitt 0,8 kg CO2, medan genomsnittet för en blandad meny är 1,0 kg CO2.
– Vårt mål är att väcka tankar om klimatpåverkan av matval hos barn och ungdomar, och vägleda dem att fatta beslut baserat på detta. Det finns också klimatvänliga alternativ för personer som äter en blandad kost, berättar Maarit Ketola, ansvarig projektchef för mattjänster inom fostran och undervisning i Åbo stad.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.