Förflytta dig till innehållet

Skolcentret i Svartå i Raseborg invigdes – därför var det en historisk händelse

Joline Lindström och Rasmus Forsman trivs i sin nya skola.

I fredags invigdes Svartå nya skolcenter, Askers, där byns svensk- och finskspråkiga skolor och daghem, bibliotek, rådgivning, ungdomsverksamhet och utdelningskök samlas under samma tak. Detta firades med musik, tal och såpbubblor.

Såpbubblor vid Svartå skolaKristoffer Nöjd
Invigningen firades med såpbubblor och rökmaskin.

Fullmäktiges ordförande Anders Walls talade om en historisk dag i stadens historia.

– Det här är det första allaktivitetshuset i Raseborg och det första nya skolhuset i stadens historia. Det är någonting hoppingivande med att ta i bruk ett nytt skolhus. Det ger hopp om en ljus framtid.

Biblioteket i Svartå skola.Kristoffer Nöjd
I skolcentret finns också byns bibliotek.

Walls lyfte också upp de många fördelarna med att ha all offentlig service under samma tak.

– Det här kommer att påverka framtida lösningar i Raseborg. Det uppstår fördelar som inte nås när servicen är splittrad. Det är en naturlig mötesplats över språkgränserna samt olika åldersgrupper och verksamheter.

Även den pedagogiska aspekten lyftes upp.

– Det finns goda förutsättningar att tillgodose kommande behov bättre då man kan följa med barnen från dagis tills de går ut lågstadiet. Det är fint att bibliotekets fina verksamhet kan fortsätta i det nya huset. Biblioteket har en viktig roll i att öka läsintresset hos pojkar i synnerhet. Hela byn har fått ett välbehövt lyft. Jag hoppas detta blir alla Svartåbors hus.

Fina klassrum i Svartå skola.Kristoffer Nöjd
Klassrummen i Svartå skola är ljusa och fräscha som sig bör.

Joline Lindström och Rasmus Forsman går i fjärde klass i Svartå skola. På andra sidan tamburen utanför klassen har deras finskspråkiga klasskamrater sina klassrum.

– Det här är helt bra. Jag gillade också den gamla skolan som var lite större. Men annars är här jättefint säger Lindström.

– Det är skönt att man inte behöver gå till en annan byggnad för att ha slöjd. Nu är slöjdsalen i samma hus, säger Forsman.

Lindström har hittills mest umgåtts med sina gamla kompisar medan Forsman spelat fotboll med barn från den finska skolan.

– Det är roligt att vi blandas, säger de.

Kim Simonssons konstverk Flickan med fisk pryder skolgården.Kristoffer Nöjd
Kim Simonssons konstverk ”Flickan med fisk” pryder skolgården.

Invånarna i Raseborg fick rösta fram namnet på skolcentret som blev Askers efter Askersgården som revs för att ge plats åt nybygget.

Budgeten för bygget var cirka 6 miljoner euro. Svartå ligger cirka 15 kilometer från Karis centrum på gränsen till Lojo och Ingå. Byn har cirka 1 000 invånare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit