Skolmusik 2021 ordnas i digital form
Skolmusik 2021 kommer att arrangeras som en coronaanpassad musikvecka för de finlandssvenska skolungdomarna.
I stället för att som traditionellt samla alla ungdomar, kommer nu evenemanget att ordnas i virtuell form.
— Vi var tvungna att ställa in Skolmusik 2020 och beslöt då att skjuta upp musikfestivalen till i vår. Nu är det inte möjligt i vår heller att samla alla ungdomarna, men en gång till ställer vi inte in, säger Skolmusiks verksamhetsledare Hilde Losvik.
Festkonsert via Yle Arenan
Den 3-7 maj utlovas för landets svenskspråkiga skolor en hel festivalvecka i musikens tecken.
De deltagande skolorna erbjuds olika workshoppar och annat material som arrangörerna kommer att informera mer om inom kort.
Den traditionella stora festkonserten sänds via Yle Arenan den 7 maj och den kommer att vara inspelad på förhand.
För att få eleverna att känna sig mer delaktiga i konserten ska Svenska Yle åka runt i skolor och filma de musicerande eleverna. Dessutom kan skolor själva skicka in eget videomaterial till arrangörerna.
— Jag hoppas innerligt att läget tillåter att man inom skolorna åtminstone kan samlas och se konserten tillsammans. Om inte så finns den på Arenan, säger Losvik.
Också något gott i virtuell ersättare
Skolmusik ordnas vart tredje år och bakom evenemanget ligger De Ungas Musikförbund i Svenskfinland (DUNK). Syftet är att samla de finlandssvenska skoleleverna för att uppleva musik tillsammans – ett syfte som coronaepidemin för andra året i rad sätter stora käppar i hjulen för.
Losvik säger att det kändes snopet att ställa in evenemanget 2020. Likväl känns det tråkigt att inte kunna samla alla ungdomar fysiskt i vår.
— Men det finns också något gott i det hela. Tidigare kanske inte alla intresserade har kunnat delta ifall skolan legat långt ifrån evenemangsorten. Nu har skolorna mycket bättre möjligheter att involvera alla skolans elever i evenemanget.
Om coronaläget tillåter hoppas arrangörerna också kunna åka runt till en del skolor för att möta eleverna och ordna småskaliga fysiska workshoppar.
Sofia Westerholm/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.