Förflytta dig till innehållet

Företagen i Egentliga Finland har skriande behov av arbetskraft

TILLVÄXT. Under de senaste åren har över 4 000 personer rekryterats till bilfabriken i Nystad. ÅU-Foto


Arbetskraften i Egentliga Finland räcker inte till. Det behövs arbetskraftsinflyttning. Därför lanserar Närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM-centralen) en nationell kampanj för att få folk från andra delar av landet att flytta hit för arbete.
De har beräknat att det kommer att födas upp till 30 000 nya arbetsplatser i Egentliga Finland under de närmaste fem åren.
– Det är en så stor mängd att vi behöver inflyttning från andra regioner, säger Kimmo Puolitaival, överdirektör för NTM-centralen.
Men bara två procent av befolkningen utanför Egentliga Finland vet vad som pågår i regionen. Det visar en undersökning som NTM-centralen låtit göra.
– Därför behöver vi marknadsföra regionen och informera folk om arbets- och karriärmöjligheter, men också om att det är bra att bo och leva här, säger Puolitaival.
Kampanjen fokuserar därför både på marknadsföring som ska stärka regionens image och en hemsida, tännetöihin.fi, som ger all behövlig information för den som är intresserad av att arbete i Egentliga Finland.

Kimmo Puolitaival på NTM-centralen vill väcka finländarna till att se möjligheterna med att arbeta och bo i Egentliga Finland. Foto: Mia Hämäläinen.


Arbetslösheten i Åbo sjunker hela tiden men ligger fortfarande på knappt 13 procent. Men det kunnande som behövs i den växande teknologi- och industribranschen kan inte bara hittas bland de som redan är utan arbete.
Här spelar utbildningarna i Egentliga Finland en stor roll för att utbilda människor inom dessa områden. Men Högskolorna i regionen kan inte utbilda så många som teknologi- och industribranschen har behov av.
Det visar bland annat statistik från Åbo yrkeshögskola (Turun AMK). Inom en del utbildningar på yrkeshögskolan finns det ingen utexaminerad som är arbetslös i Egentliga Finland, exempelvis inom utbildningen i VVS-teknik. Nästan ingen byggmästare går heller arbetslös.
– Det visar att vi inte kan utbilda så många som behövs i regionen, säger rektor Vesa Taatila.
Åbo yrkeshögskola gör årligen statistik över hur deras utexaminerade klarar sig på arbetsmarknaden i Egentliga Finland. Av alla arbetslösa arbetssökande i landskapet för de statistik över hur många av dem som har en examen från Åbo Yrkeshögskola. Under förra året sjönk antalet arbetslösa med examen från Åbo yrkeshögskola med 27 procent.
Man har inte heller gett upp hoppet om att få en diplomingenjörsutbildning till Åbo. Men undervisningsministeriet sade nej och gick istället inför en modell där diplomingenjörsutbildningarna vid olika universitet samarbetar för att få deras studerande att flytta till Egentliga Finland för arbete.
Puolitaival konstaterar att detta hjälper för det akuta behovet men att Åbo på sikt behöver en egen diplomingenjörsutbildning för att trygga tillgången till kompetent arbetskraft.
– Vi kommer att föra fram behovet av utbildningen ända tills vi får den, säger Puolitaival.
Också Egentliga Finlands företagare har slagit larm om att det börjar bli svårt att få arbetskraft till Egentliga Finland.
Puolitaival konstaterar att det behövs mer kunnig arbetskraft till regionen för att företagen ska kunna växa.
– Om vi inte gör någonting hämmar det företagens tillväxt både i Finland och globalt.
Det är varvs- och bilindustrin som är motorn för tillväxten i regionen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit