Förflytta dig till innehållet

SLC vill ha stark livsmedelsombudsman

ÅU-foto

ÅU-foto


Svenska lantbruksproducenternas centralförbund vill att den kommande livsmedelsombudsmannen får tillräckliga befogenheter att bevaka jordbrukarnas ställning i livsmedelskedjan.
I en resolution från SLC:s höstmöte säger förbundet att livsmedelstryggheten inte får överlämnas till handelskedjorna vars främsta intresse är att göra vinst.
SLC vill också att jordbrukarnas intressen tas i beaktande i den planerade landskapsreformen.
SLC:s förbundsfullmäktige förutsätter att reformen i praktiken ger konkreta förbättringar, stärker jordbrukarnas service lokalt med minskad byråkrati som följd. Att jordbrukarnas tjänster efter landskapsreformen fungerar jämbördigt även på svenska skall vara en självklarhet.
Man kräver också att det i alla landskap tillsätts kompetenta tjänstemän och organ som sköter olika delar av lantbruksföretagarnas service och inkluderar lantbruksorganisationerna i dessa.
SLC:s fullmäktige påminner om att det är avgörande att primärnäringarnas representanter själva ställer upp i kommande landskapsval för att trygga att det finns kunnande om jord- och skogsbrukets verksamhetsförutsättningar i de nya landskapen, säger förbundet i sitt utlåtande.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit