Förflytta dig till innehållet

Slutet av 2017 mycket blött

Slutet av år 2017 var mycket blött, speciellt i landets södra och sydvästra delar, konstaterar Finlands miljöcentral.
– Vattenståndet var fortfarande högt och vattenföringen stor i december efter den regniga och milda hösten. I vissa åar i sydvästra Finland var flödestopparna i december de högsta under hela året, och i en del av de stora sjöarna steg vattenståndet på grund av regnen ända fram till slutet av året, berättar centralen.
Mindre vatten kan nu ha ett istäcke även i södra och mellersta Finland men isarna är ännu mycket svaga.
De stora sjöarna är fortfarande isfria i landets södra och mellersta delar.
– Skillnaderna i isens tjocklek mellan stränder och fjärdar är stora, och därför ska man inte gå ut på isarna i landets södra och mellersta delar och Kajanaland, varnar hydrologen Johanna Korhonen.
Till följd av det rika snöfallet på de tunna första isarna har det dessutom bildats skörare stöpis, vilket betyder att isen är svagare. Om vi får köldväder i fortsättningen, fungerar snötäcket som ett isolerande lager, och då hårdnar isen på de snötäckta sjöarna inte så snabbt som vanligt.
När det kommer mera snö bör man hålla koll på stora hallars takkonstruktioner, påpekar centralen.
– Hallägare bör aktivt följa snöbelastningen och kontrollera de bärande konstruktionernas kondition och vid behov avlägsna snö från taken. Dolda konstruktionsfel i stora hallar har tidigare år kommit fram då snöbelastningen på terrängen uppnått värden som 80-100 kg/m2.
Vattenföringen i åarna i södra Finland är stor efter det regniga och milda vädret i slutet på året.
Det nya året börjar i milt väder och vattenföringen i åarna i södra Finland ökar ännu långsamt under den första veckan av året.
Efter trettondagen väntas kallare väder också i södra Finland och då kommer åarnas vattenföring att börja minska, heter det.
Vattenståndet i sjöarna i södra Finland är högt och förblir på den nuvarande nivån under den första veckan av året.
Vattnet från sjöarna håller åarnas vattenföring stor under hela januari.
– I åarna i södra och mellersta Finland kan det på grund av den stora vattenföringen uppstå kravisöversvämningar vid hård köld, speciellt om ett skyddande istäcke ännu inte har bildats, säger hydrologen Jari Uusikivi.

De hydrologiska förhållandena år 2017

  • Början av året var ganska torr, men mot slutet av året regnade det så rikligt att både yt- och grundvattenreserverna ökade betydligt.
  • Vårflödena var på rätt normal nivå eller något mindre än vanligt, men på hösten hade man i åar vid kusten till och med större flödestoppar än om vårarna.
  • Det förekom mindre snö och is än vanligt på vintern i landets södra och mellersta delar, precis som föregående vinter.
  • I Lappland var vintern däremot nästan som vanligt. Tjäle förekom mindre än vanligt i hela landet. Vattnen var mycket svala hela sommaren.
  • Källa: Finlands miljöcentral

På ÅU.fi hittar du alltid det aktuella vädret!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit