Småföretagarna illa ute — till och med frissabesök avbokas nu på löpande band
En vanlig vardag kring lunchtid kan det vara svårt att hitta en sittplats vid de populära restaurangerna och caféerna i Saluhallen, men i går fanns det plats. Gott om plats.
Rädslan för viruset gör att många nu jobbar hemifrån och överlag undviker många platser med mycket människor.
Påfallande många äldre personer passade ändå på att handla och dricka kaffe i Saluhallen i går.
Eeva Forsman-Buckley och Satu Nieminen har slagit sig ner med varsin kopp kaffe och en munk.
Båda damerna är över 70 år och lider av astma. Nieminen har också nyligen tillfrisknat från RS-virus.
Nieminen är orolig för coronaviruset och hade helst sett att kaffet avnjutits hemma, men Forsman-Buckley är inte bekymrad och insisterar på att få bjuda väninnan på cafébesöket.
— Jag vill inte att de små företagen går i konkurs, säger Forsman-Buckley och Nieminen håller med.
— Vi kommer att få se en våg av konkurser. Situationen är fruktansvärd.
Hur tänker ni göra i fortsättningen då, tänker ni hålla er inomhus eller tänker ni gå ut som vanligt?
— Min dotter säger att jag borde hålla mig inomhus eftersom jag hör till riskgruppen, säger Forsman-Buckley, men jag är inte rädd. Min dotter är rädd.
— Jag stannar nog hellre hemma. Jag har bunkrat med mat, knäckebröd och konserver, svarar Nieminen.
Frisörsalongerna tomma
Leila Kaulio som ska få håret fixat hos Virpi Nurmi på Hius-studio Trendi ett stenkast från Saluhallen, värnar också hon om småföretagarna.
— Nej, någon rim och reson måste det väl finnas. Man ska vara noga med att tvätta händerna men jag tänker gå till butiken och alla andra ställen jag behöver gå till, helt som vanligt.
Kaulio hör till dagens få kunder. De andra har avbokat och i slutet av förra veckan slutade nya bokningar komma in.
— Det känns hemskt, säger Nurmi medan hon fönar Kaulios hår. Det kan bli dags att sätta lapp på luckan fortare än kvickt om det fortsätter så här.
Hoppas på hjälp från staten
Branschkollegan Kati Grundström som driver Clipp Huone på Slottsgatan konstaterar också hon att det är dött. Alla tidsbokningar för lördagen annullerades och likaså för måndagen.
Trots att ett besök hos frissan knappast är mera riskfyllt än ett besök i en större affär säger sig Grundström ändå förstå kundernas reaktioner.
— Fast vi förstås försöker desinficera dörrhandtag och redskap så är vi i närkontakt med kunderna. Om jag var en äldre person skulle jag nog inte heller besöka frissan just nu.
Grundström ser fram emot besked om hur staten kan komma företagarna till mötes. Själv hoppas hon till exempel på att företagarna skulle kunna skjuta upp betalningen av mervärdesskatten.
— En välkommen handräckning skulle till exempel vara att vi företagare fick betala mervärdesskatten i rater lite senare. Kanske man också skulle kunna få förmånliga lån, som staten går i borgen för, lite lättare än nu för att komma på fötter igen när det här är över.
Hur snabbt krisen är över är svårt att säga men Grundström är hoppfull och tror att läget kommer att se mycket ljusare ut om en månad.
— Men nog är det sorgligt och alldeles förskräckligt. Efterklokt kan man fråga sig om Finland borde ha stängt gränserna redan för en månad sedan och förbjuda vistelse utomhus.
Tyst i Hansakvarteret – deckare och sällskapsspel går dock åt
Också i köpcentret Hansa märks smitträdslan av.
Endast några enstaka flanörer syntes på måndagen mitt på dagen till och i affärerna fanns det gott om utrymme.
Bokaffären Suomalainen kirjakauppa hade stängt sina dörrar medan de sanerade och städade affären för att skydda sina kunder från coronasmitta.
Grannen Akademiska bokhandeln höll öppet, men det är glest mellan bokhyllorna, sade försäljaren Kaisa Koski.
– Här har nog varit färre människor än vanligt. Men det kommer också in sådana som köper deckare och sällskapsspel. Kanske de förbereder sig om de hamnar i karantän.
Rädslan bland företagarna är stor
Att rädslan för framtiden nu är stor bland särskilt de små- och medelstora företagarna, är man mycket medveten om vid Egentliga Finlands företagare.
Ordförande Jyrki Hakkarainen känner till företagare som plötsligt förlorat allt arbete.
Enligt Hakkarainen är det bland annat företagare som sysslar med att organisera evenemang, möten och seminarier nu är illa ute.
— Människor hamstrar livsmedel och drar in på restaurangbesök, konstaterar Hakkarainen. Vi kämpar för att alla instanser från försäkringsbolag till skattemyndigheter och banker kommer emot nu och hjälper företagarna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.