Förflytta dig till innehållet

Snart avgörs svenska skolans öde i S:t Karins

S:t Karins svenska skola finns i Hovirinnan koulu. ÅU-foto

Frågan om vad S:t Karins ska göra med den fuktskadade Hovirinnan koulu där också S:t Karins svenska skola finns får snart ett svar.
En arbetsgrupp bestående av förtroendevalda och tjänstemän ska den 10 oktober besluta om det är förnuftigare att sanera skolan eller riva den och bygga nytt.

Arbetsgruppen ska också ta ställning till Valkeavuoren koulus framtid.

Elever och lärare vid den svenska skolan har en längre tid lidit av hälsoproblem till följd av den dåliga luften i Hovirinnan koulu. En rapport över luftkvaliteten som publicerades i onsdags bekräftar att det finns gott om problem i skolhuset: bland annat finns det mikrober i ytterväggarna och i gymnastiksalens golv finns mikrobskador som gör att det luktar illa i salen.

I våras var skolan tvungen att ha lektioner utomhus på grund av dålig inomhusluft. ÅU-foto

Vissa ytor i den svenskspråkiga delen av skolbyggnaden är svåra att städa vilket samlar damm. Det kan märkbart påverka luftens kvalitet, sägs det i rapporten.

S:t Karins tekniska direktör Jyrki Lappi som också är medlem i styrgruppen vill inte föregå gruppens beslut, men säger att det blir billigare att renovera skolorna än att bygga nya.

– Utgående från de rapporter vi har fått är båda skolorna i renoveringsbart skick, så rent ekonomiskt är det förnuftigare att göra det än att bygga nytt. Men tar man andra faktorer i beaktande kan situationen vara en annan.

De andra faktorerna är till exempel skolorna är tillräckligt stora med tanke på ökad inflyttning och nya elever. Arbetsgruppens förslag går vidare till stadsstyrelsen och till fullmäktige som ett budgetärende.

– Nu måste vi fatta ett beslut så att ärendet framskrider, säger Lappi.

Åsa Gustafsson är SFP:s representant i S:t Karins fullmäktige och suppleant i styrelsen. Hon vill vänta på styrgruppens förslag innan hon definitivt tar ställning till de olika alternativen.

Men hon är redan nu tveksam till om det går att sanera och renovera skolorna.

– Vi har redan satsat flera miljoner på renoveringar och i Finland har vi ganska lite erfarenhet av att kapsla in problembyggnader. Jag vill inte fatta ett beslut som håller enbart den här fullmäktigeperioden och är nog skeptisk till renoveringen.

Tillsvidare sker undervisningen i den svenska skolan som normalt i skolbyggnaden. På grund av utrymmesbrist har en del av klasserna flyttat till kyrkan. Senare i höst uppförs baracker på skolgården där en del av undervisningen kommer ges.
S:t Karins svenska skola har 173 elever.

LÄS OCKSÅ: Föräldrar: Elever borde inte alls vistas i Hovirinta

                      Inga entydiga förklaringar till skolsymptom i S:t Karins

       Rapporten över inomhusluften (på finska)

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit