Förflytta dig till innehållet

BOKEN: Sommaräventyr för mörka höstkvällar

Vanessa Forstén
Man med glasögon står vid ett fönster
Sebastian Nyberg.

Adjutantens hemlighet

av Sebastian Nyberg

Schildts & Söderströms, 2022

220 sidor

Kusinerna Axel, Malin, Benjamin och Isabella njuter av sommaren på deras mormors sommarstuga. Dagarna fylls av bad, loppisbesök och glass. Allt är emellertid inte perfekt.

Deras sommarparadis är hotat av en stor skuld deras morfar lämnat efter sig. De vuxna vill inte att barnen ska oroa sig och snart får de fyra kusinerna annat att tänka på. Malin har köpt en gammal dagbok på loppis och den visar sig gömma en stor hemlighet, en hemlighet även andra är intresserade av.

Snart dras kusinerna in i ett hisnande äventyr där både hunden Moses och deras egna liv står på spel.

Sebastian Nyberg visade redan med sin ungdomsroman Rigelstenen att han kan det här med äventyr och spänning. Adjutantens hemlighet bjuder genomgående på dramatik av både större och mindre slag.

Mystiska män ställer konstiga frågor, det sker inbrott, bilar förföljer kusinerna och, värst av allt, någon de alla älskar kidnappas och hotas till livet. Kusinerna är emellertid ett handlingskraftigt och klokt gäng som inte ger upp i första taget. Men ska de verkligen kunna ta reda på adjutantens hemlighet?

Som äventyrsroman fungerar Adjutantens hemlighet utmärkt. Berättelsen rör sig hela tiden framåt och det bjuds genomgående på nya utmaningar och vändningar i historien. Boken kan kanske också klassas som en ungdomsdeckare, men själva deckardelen är inte riktigt lika utarbetad.

Visst löser kusinerna också deckardelen av mysteriet, men det görs utan speciellt många vändningar. Det är också svårt att inte jämföra boken med de kända Fem-böckerna eftersom vi även i Adjutantens hemlighet har att göra med syskon, kusiner och dessutom en hund. Nyberg bygger således på ett för många välkänt koncept, men det är inte nödvändigtvis en dålig sak.

BokomslagSchildts & Söderströms
BOKEN: Adjutantens hemlighet (2022) av Sebastian Nyberg.

Nybergs språk är enkelt och rappt, men texten kryddas också med levande beskrivningar av miljöer och ögonblick som ytterligare lyfter skildringen. Det som delvis saknas i boken är emellertid tydliga karaktärer och en karaktärsutveckling.

Kusinerna blir långt just det, en grupp kusiner utan egna klara personligheter. Axel är visserligen äldst och verkar känna ett visst ansvar i den rollen och Benjamin är yngst och busigast med en hel del humor, men i övrigt ges barnen inte så mycket bakgrund och karaktärsdrag. Speciellt mellan Malin och Isabella är det svårt att uppfatta någon större skillnad, även om de har lite olika uppgifter i historien.

Adjutantens hemlighet hade således vunnit på lite mera bearbetning av persongalleriet, men för en äventyrsälskare i bokslukaråldern fungerar boken garanterat perfekt som underhållning en regnig höstkväll. Romanen fick i varje fall den här läsaren att drömma om sommar och värme medan äventyrets vändningar fick en att snabbt vilja vända blad och komma vidare i berättelsen.

Sofia Sjö

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit