Spänd stämning i Åbo fängelse då inga permissioner beviljas – knarkhandeln har upphört
I likhet med andra myndigheter har Brottspåföljdsmyndigheten infört restriktioner och begränsningar på grund av coronapandemin. Restriktionerna i fängelserna har varit i kraft sedan mars och man följer en slags hybridmodell.
De hårdaste begränsningarna gäller i områden där epidemin är inne i fasen för samhällsspridning, bland annat i Egentliga Finland. I Åbo fängelse har i praktiken alla permissioner dragits in, undantag görs endast om en nära anhörig har dött eller insjuknat allvarligt, och alla besök i fängelset är inställda.
Det här märks som en viss oro bland fångarna, säger biträdande fängelsedirektör Petri Kiuru.
– Vissa fångar har nerverna på helspänn, och man känner nog av det. Men överraskande bra har de förhållit sig till situationen, fångarna inser allvaret och några oroligheter har vi inte haft.
Beredskapschef Anssi Vuosalmi vid Brottspåföljdsmyndigheten har samma erfarenhet som Kiuru: en majoritet av fångarna förhåller sig sakligt till begränsningarna, men ju längre tiden går utan besök och permissioner, desto jobbigare blir det.
Knarkhandeln har upphört
Tillsvidare har det ändå varit lugnt i fängelserna, vilket delvis kan bero på att knarkhandeln har upphört då fångarna inte längre har kontakt med omvärlden och kurirer som kan smuggla in narkotika i fängelserna, säger Vuosalmi.
– Någon officiell statistik har vi inte, men det är klart att begränsningarna har haft en betydande inverkan på knarkhandeln vilket är helt förståeligt. Ju mindre permissioner och besök, desto mindre narkotika.
I Åbo fängelse har biträdande direktör Kiuru märkt samma sak.
– När införselserutterna stängs, tar knarkhandeln slut och vi har märkt att det finns betydligt mindre narkotika i omlopp än tidigare. I några enstaka fall har fångarna i stället kokat kilju och i synnerhet kring jul var det några som var extra ivriga.
Skulle coronaviruset få fotfäste i fängelserna skulle det få allvarliga konsekvenser. I början av januari spred sig viruset okontrollerat i fängelset i Kalmar i Sverige där 48 av 57 interner testade positivt för covid-19. Också i Estland har över 100 fångar och anställda smittats, säger Vuosalmi .
– Spridningsrisken här är akut och situationen är mycket utmanande. Fängelserna kan liknas vid serviceboenden och sjukhus och det är fullt möjligt att vi hamnar i samma situation som grannländerna, men hittills har vi klarat oss bra.
Riksdagens justitieombudsman har fått ta emot en del klagomål
En del fångar har tyckt att begränsningarna och restriktionerna har varit oskäliga och har därför lämnat in klagomål till riksdagens justitieombudsman eller till Brottspåföljdsmyndigheten.
– Det är en viktig del av fångarnas rättsskydd och en helt normal procedur, säger Vuosalmi.
För närvarande finns det cirka 2 500 fångar i de finländska fängelserna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.