Förflytta dig till innehållet

Spenaten förgyller maten

Behöver du lite färg på tallriken? Prova på gröt eller våfflor med spenat; snyggt och smakrikt på en och samma gång.
Spenat i maten piggar upp den gråa vardagen. Spenat innehåller mycket järn, men eftersom det den även innehåller oxalater har kroppen svårt att ta upp järnet. Därför lönar det sig att kombinera spenaten med en C-vitaminkälla. Drick ett glas apelsinsaft med följande läckra recept där spenaten färgar och ger smak åt två vanliga brunchrätter.
Båda rätterna serveras med pocherade ägg och vi börjar med instruktioner på hur du kan pochera ett ägg.

pocherat ägg på tallrik

Ett pocherat ägg känns snäppet lyxigare än ett kokt eller stekt. Använd riktigt färska ägg för att lyckas. Foto: Sofie Sergelius

POCHERADE ÄGG

önskat antal ägg
1 tsk ättikssprit per ägg
 
Börja med att fylla en traktörpanna (bred kastrull med låga kanter) med vatten och rör ner ättika.
Värm vattnet så att det sjuder eller kokar riktigt svagt.
Knäck ett ägg i en riktigt liten skål och tippa försiktigt över i det sjudande vattnet.
Sjud ägget i 3 minuter och 40 sekunder för bästa resultat.
Lyft upp det pocherade ägget med en hålslev och lägg på ett hushållspapper för att rinna av. Upprepa med alla ägg.
 

grön gröt med ägg på

Spenaten ger både smak och färg till din frukost, brunch, lunch eller middag. Foto: Sofie Sergelius


SPENATGRÖT
2 portioner
100 g spenat
4 dl mandelmjölk
1 dl vatten
80 g havregryn
2 krm salt och peppar
20 g feta
0,5 avokado
Ruccolablad
 
Mixa ihop spenat med mandelmjölken och vattnet i en blender.
Häll havregryn i en kastrull och häll på spenatmjölken. Koka gröten på låg värme. Smaka av med salt och peppar.
Pochera äggen medan gröten puttrar.
Gröp bollar ur en halv avokado med hjälp av ett boll järn. Smula sönder fetan.
Servera gröten med pocherade ägg, avokadobollar, ruccola och smulad feta. Strö över lite flingsalt och servera medan allting ännu är varmt.

våffla med ägg

Salta (glutenfria) våfflor med spenat fungerar fint till dagens alla måltider. Foto: Sofie Sergelius

SPENAT- OCH BOVETEVÅFFLOR

8 våfflor
2.5 dl bovetemjöl
1 dl majsmjöl
1 tsk salt
1 krm chiliflingor
1 krm grovmalen svartpeppar
2 tsk bakpulver
3 st ägg
150 g fryst upptinad spenat
4 dl mjölk
20 g smält smör
1 tsk salt
50 g skinka
20 g färsk spenat
1 msk färsk gräslök
 
Blanda ihop vetemjöl, majsmjöl, salt, chiliflingor, svartpeppar och bakpulver en beredningsskål.
Tillsätt ägg, tinad spenat och mjölk. Vispa till en jämn smet. Rör ner det smälta smöret.
Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.
Grädda våfflorna i 5-8 minuter beroende på järnet.
Pochera äggen medan våfflorna grillas genom att fylla en stor kastrull med vatten. Lägg till salt och vinäger.
Servera våfflorna sedan med skinka, pocherade ägg, gräslök och lite färsk spenat. Strö över lite flingsalt och voilà.
Sofie Sergelius

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit