Förflytta dig till innehållet

Puolimatka om trähusen i Kaskisbacken: Hot om vite helt obegripligt

Monica Forssell
Gult trähus kaskisgatan

Monica Forssell

Husbolaget har uppmanats vidta åtgärder: ”Vad har vi lämnat ogjort”, säger Raimo Puolimatka, styrelseordförande i ett av bolagen som äger husbolaget. Foto: Monica Forssell


Åbo stads byggnads- och tillsynsnämnd beslutade i augusti om stränga åtgärder mot husbolaget på Kaskisgatan 3.
Då det gäller fastighetens gårdsbyggnad bör ytterväggar och fönster repareras. Fasaden bör målas, sockeln och taket repareras. Husets interiör och elinstallationer ska iståndsättas. Fasad och ytterväggar på den förra daghemsbyggnaden, på fastighetens gatusida, måste repareras, likaså plåttaket och luftkanalerna.
Det berörda husbolagets bolagsstämma har behandlat nämndens beslut, säger Raimo Puolimatka.
– Det känns otroligt att staden skickar oss ett beslut som känns helt obegripligt.

Åbo stad uppmanas komma med redogörelse

Puolimatka är styrelseledamot i företaget Suomen talokauppa, som i sin tur är majoritetsägare i husbolaget Asunto Oy Kaskenkatu 3.
Byggnads- och tillsynsnämndens krav är kopplat till hot om löpande vite: Om reparationerna inte sker före den 1 maj 2019 ska husbolaget betala 20 000 euro i vite – och därefter ytterligare 2 000 euro varje därpå följande månad.
– Alla aktieägare var på plats på bolagsstämman, som beslutade att be Åbo stad om en redogörelse för allt det som nämndens beslut grundar sig på. När den kommer, får vi kolla läget.
Puolimatka anser att hotet om vite inte är berättigat.

ÅU skrev senast om husen den 20 juni i år.


I vintras synade Åbo stad tre av lägenheterna i byggnaden på gården. I inspektionsprotokollet listades bristfälliga elinstallationer, läckande tak och rötangripna konstruktioner. Husens fasader konstaterades också förfula omgivningen.
Trähusets skick har varit en långkörare. I somras sade Åbo stads tillsynsdirektör Leena Salmelainen att stadens jurister haft så mycket jobb att de tvingats prioritera andra uppdrag.
Husen i Kaskisbacken är enligt staden byggda på 1800-talet – Puolimatka säger att de är byggda på 1900-talet. Han påpekar att fastigheterna inte har officiell skyddsstatus.
– På staden känner de säkert till alla paragrafer, så de kan väl klargöra det här också för oss.
Han upprepar också det han sagt tidigare (ÅU 21.3.2018): Alla renoveringar som Åbo stad tidigare förpliktat husbolaget att sköta, har också utförts.
– Vi vill veta vad vi anklagas för och vad vi lämnat ogjort?

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit