Stadsdirektören i Hangö frustrerad då beslut om solpark skjuts upp: ”Vi har tyvärr en politisk kultur att misstänkliggöra allt”
Ett sparsamt utnyttjat industriområde i Hangö kan bli stor energiproducent och kassako för staden. Men innan man reserverar 50 hektar för solkraft vill styrelsen veta mer. Remissbeslutet frustrerar stadsdirektören.
Ärendet som stadsstyrelsen i Hangö valde att remittera i måndags handlar om att bolaget Better Energy Finnish Solar 135 Oy har ansökt om att få reservera ett 49,8 hektar stort område för ett solkraftverk.
Förslaget var att man skulle reservera området för Better Energy Finnish Solar 135 för fem år till ett pris på 9 960 euro för hela perioden. Styrelsen valde ändå att remittera ärendet.
– Det var egentligen onödigt med en remiss. Det handlade varken om ett kontrakt, om byggande eller pengar utan enbart om en reservering. Det handlade bara om att svara ja på en förfrågan, säger stadsdirektör Denis Strandell.
”Enbart positiva aspekter”
Området är beläget på det man kallar för Östra industriområdet och i dess närhet. Området ligger strax intill infarten till Hangö. Största delen av området är detaljplanerat som kvartersområde för industri- och lagerbyggnader. Det har till stor del byggts ut för transitotrafiken för importbilar till Ryssland som tog slut 2008.
– Det gäller ett område som genererat noll euro under de senaste 13 åren och där det inte funnits någon efterfrågan alls. Ett solkraftverk skulle generera ett enormt fint kassaflöde till staden. Det skulle vara ett stort steg för Hangö som HINKU-kommun och för Finlands färd mot självförsörjning och mål för klimatarbetet. Som jag ser det fanns det enbart positiva aspekter med detta. Men man kan se på det på olika sätt, säger Strandell.
Avgifter på sikt en nyckelfråga
En av dem som såg på frågan på ett annat sätt var styrelsens ordförande Sture Söderholm (SFP).
– Vi var eniga om att några frågor fordrar lite mer utredning, säger han.
Enligt Söderholm handlar det om följderna på sikt av en stor anläggning och en etablering för en lång tid framåt.
– Det har att göra med bland annat arrendeavgift och fastighetsskatt. Dessa anläggningar har blivit viktiga ekonomiska faktorer för kommunerna, till exempel vindkraftsparkerna i Österbotten. Reserveringen av området är visserligen bara första skedet men detta är viktiga följdfrågor. Vi får återkomma till den i nästa behandling, säger Söderholm.
Strandell, däremot, tycker att man borde gripa chansen att ta viktiga beslut när den chansen kommer.
– Vi har tyvärr en politisk kultur att misstänkliggöra allt och missunna alla. Det syns som ett av Finlands sämsta företagarklimat. I festtal talar man om miljöåtgärder men när det gäller att göra något konkret faller man in i en jargong om detaljer.
En solkraftpark på nästan 50 hektar är inte vardagsmat i Finland. En motsvarande färdigbyggd torde inte finnas, däremot planeras till och med större anläggningar än så.
För jämförelsens skull kan man nämna Raseborgs Energis solpark vid riksväg 25 i Björknäs i Ekenäs.
Den är cirka 2 hektar och består av 2 722 solpaneler som ger en effekt på 1 MW. Den tänkta solkraftsparken i Hangö är med andra ord 25 gånger större till arealen.
– Det förs ett race i Finland om sådana här etableringar. Kommunerna har fattat att det är en bra grej för alla. Det gäller att bära ett bredare samhällsansvar, säger Strandell.
Bästa förutsättningarna
Enligt Strandell har Hangö de bästa förutsättningarna i landet för produktion av solenergi med tanke på antalet soltimmar, dagsljusets längd, närheten till havet och vinden som hjälper att hålla panelerna snöfria.
– Om man ska ha ett solkraftverk någonstans så är det här. Det har jag talat om i åratal. Jag hoppas styrelsen ställer sig positivt till detta nästa gång.
Blir det redan nästa möte?
– Jag vet inte riktigt. Diskussioner måste föras med alla involverade och det är jag som måste göra det.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.