Stall’s Bar & Food i Dalsbruk stänger dörrarna tills coronaläget lättar – företagare uppmanar unga till att vaccinera sig

Stall’s Bar & Food stänger sina dörrar tillsvidare i väntan på bättre coronaläge.
På grund av de nya coronarestriktionerna för restaurangverksamhet i Egentliga Finland är det helt enkelt inte möjligt att ordna en fungerande nattbarsverksamhet, förklarar Stall’s ägare Jukka Siitonen.
— Folk anländer runt klockan elva på kvällen och utskänkningen tar slut klockan tolv. Det är inte värt för folk att komma för att dricka i en timme.
Antalet platser måste dessutom minskas med hälften. Det skulle nästan fungera ute vid uteserveringen, men kommer det en regnskur vill folk flytta sig inomhus. Att kunna ordna så att folk inte kommer i kontakt med varandra är helt enkelt omöjligt, enligt Siitonen.
Han undrar varför reglerna är samma både inomhus och utomhus.
— Varför kan inte utskänkningen vid uteserveringen pågå till klockan två? Där kan vi upprätthålla säkerhetsavstånd.
Siitonen uttrycker sin frustration över hur hårt de nya begränsningarna går åt nattklubbsverksamhet, samtidigt som stora festivaler där stora publikskaror samlas på små områden inte alls begränsas.
Efterlyser annan måttstock
Eftersom Stall’s Bar & Foods kundgrupp främst är 20-30-åringar ser Siitonen också att stängningen delvis hänger ihop med att ta ansvar, eftersom det är just den här åldersgruppen som ännu är ovaccinerad.
Samtidigt tvivlar han starkt på att stängningen av barer faktiskt skulle få coronaläget att vända mot det bättre.
— I Nyland har man haft dessa restriktioner hela tiden, men de har inte haft någon inverkan på smittspridningen. Ungdomar hittar nog fester på andra ställen, om restauranger stängs så samlas man i parker eller på hemmafester.
Just nu är smittspridningen hög, men sjukhusen är inte lika belastade som tidigare, tack vare vaccineringen. Siitonen hoppas på att politiker följer det som allt fler läkare och experter säger, och inför nya sätt att mäta coronaläget på än incidensen.
— Då incidensen stiger så stängs krogarna. Fortsätter vi med samma måttstock kommer nattklubbar vara stängda in på sena hösten. Företagen överlever inte i två år på det här viset.
Vaccinering är den bästa lösningen
Vaccinering är även den enda långsiktiga lösningen på problemet, anser Siitonen. Han uppmanar alla unga att sätta fart och ta vaccinet så fort man bara kan.
Han ser också vaccinpass som en möjlig räddning för branschen. Att restaurangbranschen måste lida för att en minoritet inte vill ta vaccinet anser Siitonen inte är rättvist, och ser att passen kunde vara en lösning på problemet.
Han köper inte statsrådets synpunkt att passen skulle orsaka mera ojämlikhet i samhället, och jämför med situationen i Europa där man i flera länder kontrollerar coronapass vid dörren till barer.
— Vaccinering är frivilligt och gratis, så varför inte bara låta de som tagit vaccinet komma in? Barerna skulle kunna vara fullsatta om vi använde oss av coronapass, säger Siitonen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.