Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAD: Tjugo hem evakuerades då brand ödelade 60 hektar skog i Pyhäranta

En omfattande skogsbrand härjade i Pyhäranta kommun i Egentliga Finland på onsdagen. Larmet gick klockan 14 till Luhdantie, som ligger knappt 30 kilometer norr om Nystad. Det drabbade området ligger några kilometer norr om Pyhäranta centrum.
Vid 16-tiden på eftermiddagen brann uppskattningsvis 30 hektar skog. Två timmar senare var läget fortfarande inte under kontroll.
– Elden sprider sig hela tiden. Fastigheter har kommit till skada, men just nu kan jag inte svara på vad det rör sig om för typ av hus, uppgav jourhavande brandmästare Juha Virto till ÅU.
Branden spred sig under kvällen till ett område på över 60 hektar. Rökbildningen var kraftig. Tjugo bostadshus evakuerades. De boende erbjöds tillfälliga övernattningsplatser. Ett avsnitt av väg 1960 stängdes på kvällen för trafik på grund av skogsbranden.
På grund av kraftig rökbildning uppmanades människor i trakten att hålla sig borta från området.
Lite före klockan 20 på kvällen hade området för skogsbranden minskat till omkring 20 hektar, men läget var fortfarande inte under kontroll.
Virto vågade inte lova när han tror att branden kommer att vara släckt.
– Vi har helikoptrar till hjälp i släckningsarbetet och gör allt vi kan för att få elden under kontroll, säger han.
Cirka 40 räddningsenheter och två av Försvarsmaktens helikoptrar deltog i släckningsarbetet.
Vad som orsakade branden är tills vidare oklart, men den torra vegetationen och värmeböljan försnabbade eldens framfart.
Branden spred sig både längs marken, som låg och hög löpbrand, och som toppbrand. Toppbrand innebär att elden sprider sig från trädtopp till trädtopp utan att markvegetationen behöver antändas. Förutsättningen är att skogen är tät och spridningshastigheten är cirka 20–50 meter per minut.

Inte enda branden

Under den varma onsdagen har vegetationen på ett antal orter fattat eld. Ettiden ryckte flera räddningsenheter ut för att släcka en skogsbrand i Euraåminne, drygt en timme senare var elden lös på en torvtäkt i Pöytis. Under eftermiddagen och kvällen har även skogsbränder i S:t Mårtens och i Honkajoki krävt utryckningar.
Artikeln uppdaterad med kommentarer av brandmästaren kl. 18.13.
Artikeln kompletterad med den sista raden om väg 1960 kl 18.47.
Artikeln kompletterad med ytterligare kommentarer av brandmästaren kl. 19.52.
Artikeln ytterligare kompletterad med material från SPT kl. 21.57.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit