Förflytta dig till innehållet

Storfurste

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Namnet Vladimir, en storfurste, en titel som inrättades år 1168, den titeln försöker Vladimir Putin leva upp till. I Ryssland dödades Alexander II med en bomb år 1881. Hans dröm var om större frihet i Ryssland. Det blev slut på den drömmen för Rysslands befolkning.

Ryska revolutionen 1905 var en folklig resning mot tsar Nikolaj II som placerade ut soldater som besköt demonstranter som inte kunde godkänna tsarens politik. Historien upprepar sig, samma sak gör Putin.

Under flera hundra år före revolutionen 1905 hade det ryska kejsardömet expanderat geografiskt i alla väderstreck, i väst mot Polen, Baltikum och Finland, i syd mot Kaukasus, Krim och Svarta havet. Kan det verkligen vara så att Vladimir Putin har en karta från 1814-1815 på sitt skrivbord och ska följa den?

Ryssland var vid tiden före revolutionen 1905 sedan länge en absolut monarki. Den ryske tsaren styrde på egen hand landet som han fann för gott, utan att dela makten med någon församling eller parlament, ännu en gång, Putin upp i dagen.

Sovjetunionens upplösning 1991. Som Rysslands president erkände Boris Jeltsin de baltiska staternas självständighet. I slutet av år 1991 upplöstes Sovjetunionen och ersattes av 15 självständiga stater (Armenien, Azerbajdzjan, Estland, Georgien, Kazakstan, Kirgizistan, Lettland, Litauen, Moldavien, Ryssland, Tadzjikistan, Turkmenistan, Ukraina, Uzbekistan och Vitryssland.

Dmitrij Medvedev var president mellan år 2008-2012, en marionettdocka åt Putin. Dödsstraffet avskaffades i Ryssland 1947. Nu föreslår Dmitrij Medvedev att införa dödsstraff i Ryssland igen.

En sak som jag aldrig har förstått, hur kan det vara möjligt att ryska medborgare kan köpa fastigheter här i Finland, men det är omöjligt för oss finländare att köpa fastigheter i Ryssland. Det här är en sak som omedelbart måste stoppas. Inte kan vi vara så naiva att vi inte förstår att bulvaner här i Finland är finansierade av Ryssland.

Det finns bara en förklaring: att de vill hålla koll på vår infrastruktur, försvarsanläggningar osv. I det här läget borde staten tvångsinlösa de fastigheter som har anknytning till Ryssland och som kan utgöra ett hot mot Finlands säkerhet. Nu antar jag är på Putins dödslista, bulvaner finns det nog här i Finland som läser tidningar, för vidare till Kreml, men det må nu vara det samma, huvudsaken att demokratin kommer att vinna.

Finland är en självständig demokratisk stat, vi gör själva våra säkerhetspolitiska beslut utan påtryckning av storfursten Vladimir Putin. Finlands försvarsmakt och medborgarnas försvarsvilja är på mycket hög nivå.

Till slut, inte vill jag göra någon orolig om säkerheten här i Finland, vi är trygga, det här är bara lite historik angående Ryssland.

Dela artikeln

En kommentar: “Storfurste

 1. Paul Lindberg skrev

  Söndagen den 22 januari 1905 ägde en folkresning rum i S:t Petersburg, vilken slogs
  ned ytterst blodigt av tsarens gendarmer. Denna söndag har gått till historien under
  benämningen ”den blodiga söndagen”. Som en följd härav fick Ryssland sin riksduma
  den 17 oktober samma år. Även i Storfurstendömet Finland förekom oroligheter bl.a.
  strejker och en del av förryskningsåtgärderna återkallades. Året 1905 blev således en
  föregångare till den stora egentliga revolutionen enligt rysk tideräkning i oktober 1917,
  enligt vår tideräkning den 7 november, då bolsjevikerna tog makten.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit