Stormaktspolitik kan påverka utbudet av läkemedel – ”Finland är mycket beroende av globala produktionskedjor”
Läkemedelsnationalism och Kinas dominans på prekursormarknaden kan utgöra en risk för Finlands försörjningsberedskap inom läkemedelsområdet. Detta anser experter på det finländska läkemedelsbolaget Orion.
Prekursorer är ämnen som används för att tillverka de aktiva ämnena i ett läkemedel. De aktiva ämnena blandas med andra ämnen för att tillverka ett användbart läkemedel.
– Tillverkningen av prekursorer och aktiva ämnen är starkt koncentrerad till Asien, främst Kina. Vi är mycket beroende av de globala produktionskedjorna, säger Liisa Hurme, chef för den operativa verksamheten på Orion.
En del prekursorer och aktiva ämnen tillverkas på enstaka fabriker i Kina. Det innebär att hela världens läkemedelsproduktion kan bli lidande om fabriken drabbas av en driftstörning eller om exporten begränsas.
– Det här har lett till att stormakterna försöker trygga sin egen tillgång. Både USA och Indien har egna projekt som syftar till att minska beroendet av Kina, speciellt då det gäller de viktigaste läkemedlen.
Svårt att skapa produktion
Enligt Hurme gäller problemet speciellt antibiotika och starka smärtstillande medel. En stor del av antibiotikan kommer från Kina medan starka smärtstillande medel behövs bland annat för operationer.
Att skapa en egen produktion av dessa ämnen är ändå inget som går i en handvändning. Det tar flera år att bygga nya fabriker med de korrekta produktionslinjerna och därefter få dem godkända av myndigheterna.
Även om Europa inte deltar i stormaktspolitiken på samma sätt som till exempel USA är frågan om produktionskedjor aktuell även här, vilket framkom tydligt under början av coronakrisen.
– Under coronakrisen noterade vi att även de europeiska länderna prioriterar sina egna medborgare. Flera europeiska länder begränsade läkemedelsexporten, säger Hurme.
– Även i Europa har det förekommit en diskussion om att flytta produktionen från Asien tillbaka till Europa. Diskussionen har ändå varit splittrad.
Försörjningsberedskapen har brister
Janne Maksimainen, chef för affärsverksamheten på Orion, påminner att det finska systemet med försörjningsberedskap är unikt, men att det inte är byggt för att klara av långvariga kriser.
– Under normala förhållanden räcker lagren 3–6 månader, men om förhållandena inte är normala och någon produkt går åt snabbare än väntat så kan de ta slut tidigare, säger Maksimainen.
Orion har sex läkemedelsfabriker i Finland. Därtill äger Orion bolaget Fermion som tillverkar aktiva ämnen för läkemedel. Orion har nyligen investerat i en utveckling av sina fabriker i Åbo och Hangö.
Läkemedelsbranschen är en av världens största branscher och omsatte 1 200 miljarder euro i fjol. Endast den petrokemiska branschen och finansbranschen är större.
USA är det ledande landet inom utvecklingen av nya läkemedel medan Kina är ledande inom tillverkningen av prekursorer och aktiva ämnen. Även Indien har en stor läkemedelsindustri.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.