Förflytta dig till innehållet

Störst av allt – skolskjutning, droger och psykisk ohälsa

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


Drogmissbruk, psykisk ohälsa och skolskjutning. Låter det makabert? Ja, men därför är det extra viktigt att det finns någon som tar upp dessa ämnen.
Tv-serien ”Stöst av allt” (Quicksand på engelska) hade premiär 5 april 2019. Streamingtjänsten Netflixs första svenskproducerade original tv-serie baserar sig på Malin Persson Giolitos rättegångsthriller med samma namn från 2016.
Serien handlar om en skolskjutning som sker på ett gymnasium i Djursholm i Sverige. Huvudpersonen Maja (Hanna Ardéhn) blir gripen och misstänkt för mord. Hon erkänner mordet, men nekar till brott. Rättegången handlar inte om hur mordet har begåtts, utan varför det begåtts.
Störst av allt behandlar bland annat droganvändning och psykisk ohälsa, som är två växande problem bland unga.
Enligt den riksomfattande enkäten Hälsa i skolan (2017) hade 8 procent av eleverna i grundskolans årskurser 8 och 9 i Finland prövat på narkotika åtminstone en gång i livet. I årskurs 1 och 2 i gymnasiet var siffran 12 procent, och av eleverna i årskurs 1 och 2 vid yrkesläroanstalterna var det hela 21 procent som hade använt narkotika.
Sebastian (Felix Sandman) i tv-serien lever ett hårt festliv med alla möjliga substanser. Han tar till drogerna varje gång han vill fly från verkligheten och befinner sig snart i ett knarkträsk.
Sebastians psykiska mående är även på botten och inte ens med sin flickvän Majas hjälp kan han ta sig därifrån. Maja drivs av skuld och ansvar och plötsligt befinner sig även hon i mörkret med Sebastian.
Psykisk ohälsa är det vanligaste hälsoproblemet bland skolelever och studerande. Enligt Förenta Nationerna drabbas var femte av världens 14–24-åringar av psykisk ohälsa under ett år (United Nations 2014).
När eftertexterna rullade i det sista avsnittet av Störst av allt hade jag gråtit flera gånger. Serien är mycket välgjord och unga och även vuxna borde se den. Viktiga ämnen tas upp på ett okonstlat sätt och får en att reflektera över vårt nuvarande samhälle. Serien kan verkligen lära oss alla något.
Det finns hjälp för unga att få, vi behöver inte bli kvar i samma mörker som Sebastian och Maja.

Dela artikeln

3 kommentarer: “Störst av allt – skolskjutning, droger och psykisk ohälsa

  1. Lilly Björklund skrev

    Hej, tack för din kommentar! Mitt syfte var inte att säga att psykiskt sjuka begår brott, utan att upplysa om hur tv-serien Störst av allt avstigmatiserar och förklarar psykisk ohälsa på ett mycket bra sätt. Psykisk ohälsa är det vanligaste problemet bland skolelever och studerande och därför tycker jag att det är viktigt att fördjupa
    kunskapen kring ungdomars uppfattningar och förståelse för psykisk ohälsa.

  2. Mika M.K. Reinikainen skrev

    Var syftet att säga att psykiskt sjuka begår brott?
    Också många som är kroppsligt sjuka är kriminella. Varje erfaren tandläkare har flera brottsdömda i sitt klientregister.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit