Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAD: Stort idémöte om Iniös framtid

LUNCHRAST. Skolan är en livsnerv för kommundelens framtid.


Alla som är intresserde av Iniös framtid välkomnas till Församlingshemmet på måndag kväll.
– Vi vill göra något för framtiden och Iniö, som behöver inflyttning och företagare, säger Janne Gröning, Keistiöbo och ordförande för nygrundade Pro Iniö.
Idekläckningsträffen är ett samarbete mellan Pro Iniö, Pargas stad och yrkeshögskolan Novias projekt Archipelago Business Development. Tillställningen är öppen för Iniöbor, deltidsboende, kommunalt anställda och företagare – i praktiken för alla som har en koppling till kommundelen.
Hotbilderna är i stort sett de samma som i många andra glesbygdsområden, säger Gröning, som också är medlem i stadens Iniönämnd.
– Vi har lyckligtvis ännu skola här, men det är inte säkert att det finns barn för så värst många år till. Finns det ingen skola flyttar inte unga hit.
De är svårt att komma ur en ond spiral om utvecklingen tillåts pågå länge, säger Gröning. Han oroar sig också för att det finns så många hus och tomter som står tomma och outnyttjade på öarna.
Det goda är att det finns en hel del unga Iniöbor som inte vill flytta bort.
– Jag tror ändå på en ljusnande framtid. I Sverige, Norge och Danmar har det redan vänt.
Det som Gröning talar om är den så kallade omställningsrörelsen, där människor inte strävar efter en konstant tillväxt. Att göra en karriär är inte det viktigaste utan det att man lever ett lyckligt liv, säger han.
– Jag brukar få frågan om hur vi ska klara oss då alla i skärgården upplever samma utflyttning. Det är ändå något speciellt just här, så vi har minst lika stora chanser som någon annan.
I verkstaden på måndag deltar också studerande som studerar samhällspedagogik eller företagsekonomi vid yrkeshögskolan Novia. För dem är tillställningen en del av studierna.
– Vi har samlat ihop material om Iniö, bland annat tittat på invånarenkäten från i fjol, och definierat olika konkreta frågor som vi försöker få svar på, säger Hanna Guseff som jobbar som coach vid Novia.
De som deltar delas upp i olka grupper som sedan får diskutera exempelvis vad som kunde göras för att få fler invånare, förlänga turistsäsongen och utveckla näringslivet, säger Guseff, som leder verkstaden.
– Vår förhoppning är att vi får konkreta idéer som Pro Iniö kunde vidareutveckla tillsammans med våra studerande.
Tanken är att arbetsmodellen ska kunna användas i andra delar av skärgården för att utveckla näringslivet och motverka avfolkningen.
– Frågeställningarna gäller hela skärgården, men Iniö är också en specifik skärgårdsdel med alldeles egna utmaningar.
 
Uppdaterad 9.10 kl 11.40: Verkstaden har flyttats och ordnas på Församlingshemmet, inte på Snäckan,. Tiden är den samma, kl. 16.30–20.
Hur gick det på mötet? Läs reportaget från idéverkstaden här.
 

Fakta: Iniö

  • Kommundelen, i Skärgårdshavets nordligaste del, var en självständig kommun före 2009.
  • Det finns ungefär 210 heltidsboende i Iniö. Invånarantalet flerdubblas sommartid.
  • Iniö består av över tusen holmar och skär. Den totala strandlinjen är över 700 kilometer.
  • Här finns grundskola, daghem, hälsohus, serviceboende för äldre och allaktivitetshus, bibliotek och områdeskontor.
    Källa: Pargas stad

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit