Förflytta dig till innehållet

Stort utbud av motionstrappor i Åbo

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Motion. Det har diskuterats om motionstrappor på olika håll i Åbo.

Men varför behöver man finansiera motionstrappor?

Åbo är en stad som breder sig över ett flertal kullar. Det finns med andra ord gott om trappor. Att gå i trappor är ett ypperligt sätt att ge motionsrundan en extra kick: ett trappsteg motsvarar nämligen tio steg i jämn terräng.

En gång gav Idrottscentralen i Åbo ut en motionskarta som heter Trappgång över allmänna trappor i staden.

Kartan över Åbo stads centrums trappor innehåller även en rejäl dos fascinerande historia.

Sammanlagt erbjuder Trappgång 1 256 trappsteg.

Här är några exempel: Domkyrkotrappan har 70 trappsteg, trappan på Ryssbacken har 18 trappsteg och Kunnighetens trappa 49 trappsteg.

Kunnighetens trappa och trapporna till Koskenniemiplan har 148 trappsteg, meda trappan vid S:t Gertruds genväg har 51 trappsteg.

Wecksellska trappan har 130 trappsteg och Svartbrödernas trappa 52 trappsteg.

Olofsparkens trappa har 90 trappsteg och trappan som börjar bakom sommarteatern har 101 trappsteg.

Trappan vid Jungfrustigen har 23 trappsteg, medan trappan till Idrottsparken och ner till Martinsgatan har 75 trappsteg. Trappan runt Martinskyrkan har 40 trappsteg och Martinstrappan har 70 trappsteg.

Dessutom har trappan vid Eriksbrinken 128 steg, trappan vid Varvstorget 21 steg och trappan vid Varvsplan 32 trappsteg. Trapporna runt och framför Mikaelskyrkan har 67 trappsteg, medan trappan till Puolalaparken har 91 trappsteg.

Det finns många fler trappor. Med åren från den första utgåvan av Trappgång och efter uppdaterade utgåvan, har antalet trappor och trappsteg utökats ytterligare.

Till exempel Bruksbrinkentrappan, Bruksbrinken-/-Bruksplan, Nummisbacken; Månbergstrappan, Drejargränden-/-Månberget; Chiewitzserpentiner-trappan, Slottsgatan-/-Kakola; Kakolaparkens trappa, bredvid funikularen; Kakolatrappan, Kakolagatan-/-Kakola; Annegatans trappa, Annegatan-/-Kakola; trappan bredvid Manilla, Östra Strandgatan-/-Vilkkilänmäki; Vilkkilänmäki-trappan, Vilhelmsgatan-/-Vilkkilänmäki.

Kör igång med trappgång!

Magnus Taxell

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit