Strålsäkerhetscentralen: Finland kommer att inleda slutförvaring av använt kärnbränsle i mitten av 2020-talet
![Fabriker vid vatten.](https://abounderrattelser.fi-h.seravo.com/wp-content/uploads/2018/04/olkiluotoatomkraft-1-960x668.jpg)
Finland avser att som första land i världen inleda slutförvaring av använt kärnbränsle i mitten av 2020-talet, meddelar Strålsäkerhetscentralen (Stuk) i ett pressmeddelande.
De finländska kraftföretagen har sedan 1970-talet anskaffat uranbränsle för kärnkraftverken huvudsakligen i Ryssland, Australien, Kanada och USA. Stuk har nu informerat myndigheterna som ansvarar för strålsäkerheten i dessa länder om att slutförvaring av använt kärnbränsle inleds i Finland.
Men innan slutförvaringen inleds måste man komma till en överenskommelse om monitoreringen, alltså granskningen, av kärnmaterial.
Kärnämnena förvaras i fredligt bruk
Genom monitorering och genom att underrätta länderna som levererar uranbränsle, Den internationella atomenergiorganisationen (IAEA) och Europeiska kommissionen säkerställer Stuk att alla parter förblir medvetna om att uranet som levereras till Finland stannar i fredligt bruk.
”Monitoreringen av kärnmaterialet fortsätter även efter att slutförvaringsanläggningen stänger om cirka hundra år”, skriver Elina Martikka, chef för det internationella samarbetet vid Stuk.
Martikka fortsätter: ”Alla parter ska kunna förlita sig på att myndigheterna har exakta uppgifter om kärnmaterialet som slutförvarats och på att det är möjligt att säkerställa att informationen överförs till kommande generationer.”
Slutförvaring i berggrunden
Slutförvaringen av använt kärnbränsle har beretts i Finland sedan 1983.
Kärnavfallshanteringsbolaget Posiva Oy, som ansvarar för kärnavfallshanteringen i Finland, bygger en underjordisk slutförvaringsanläggning på 450 meters djup.
Slutförvaringssystemet består av en koncis järn–koppar–kapsel, en buffert av bentonit som omsluter kapseln, återfyllning av slutförvaringstunnlarna med lermaterial som sväller och konstruktioner för förslutning av tunnlar och utrymmen och den omgivande berggrunden.
Tillsvidare finns det inte en metod för hantering av använt kärnbränsle som inte lämnar kvar radioaktivt, långvarigt avfall, skriver Stuk.
Ett flertal stater som använder kärnenergi planerar att inleda geologisk slutförvaring eftersom den har uppskattats vara den långvarigaste och säkraste metoden för att lösa frågan om kärnavfall.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.