Förflytta dig till innehållet

Studerandeorganisation föreslår basinkomst och semester

Viking Line skulle inte klara sig på somrarna utan sommarjobbare. Foto: Viking Line


Finlands studentkårers förbund (FSF) skriver i ett ställningstagande tidigare i juli att studerande bör få basinkomst i stället för studiestöd och bostadsstöd. FSF vill utmana finländarna att fundera över varför studenterna som enda befolkningsgrupp i Finland inte har rätt till semester och utkomst under semestertiden.
Lena Marcus som är sjöpersonalchef på Viking Line är tveksam till förslaget.
— Servicebranschen är helt beroende av sommarjobbare. Våra fartyg skulle inte gå på sommaren om vi var utan sommarjobbare. Sommarrestaurangerna skulle också få stänga.
Marcus säger att arbetsbördan skulle öka för den ordinarie personalen då de skulle få mindre semester för att kompensera bortfallet.
— Det kan leda till en ökning av arbetshälsorelaterade problem och sjukskrivningar för dem.
Nina Toivonen, personalchef på restaurang L’Escale i Nagu, ser det också som problematiskt om studerande inte längre vill sommarjobba.
— Största delen av de som jobbar hos oss sommartid är sommarjobbare. Vi har redan nu svårt att hitta tillräckligt med sommarjobbare, säger Toivonen.
Hon poängterar också att det inte bara är arbetsgivaren som får ut något av sommarjobb.
— Sommarjobbarna själva lär sig mycket om arbetsmoral och om att ta eget ansvar. Jag undrar hur man skulle klara av att bege sig ut i arbetslivet senare om man aldrig har lärt sig detta.
På Muminvärlden i Nådendal jobbar omkring 230 sommarjobbare. Så gott som alla är studerande.
— Det skulle självklart påverka oss mycket om ingen studerande alls vill jobba framöver, men jag tror att få har den tanken, säger Ann-Karin Koskinen, marknadsföringsdirektör på Muminvärlden.
— Jag tror snarare det handlar om att man vill ha lite ledigt mellan studier och sommarjobb, och lite ledigt ska alla också få ha.
Koskinen säger att ett sommarjobb kan vara ett bra avbrott från studierna.
— Här om dagen sa en av våra sommarjobbare som annars arbetar med sin doktorsavhandling, att det är så skönt att få göra något helt annat och klä ut sig till Lilla My nu under sommaren i stället.
Bild från Muminvärlden i Nådendal.

Muminvärlden i Nådendal har omkring 230 sommarjobbare varav de flesta är studerande. Foto: Johan Backas

Basinkomst ska minska kraven på studerande

Anna Oksanen, styrelseordförande för Åbo Akademis studentkår, säger att tanken med basinkomsten inte är att studerande ska sluta sommarjobba.
— Debatten har blivit helt upp och nervänd. Förslaget handlar inte om att studerande skulle få tre månaders semester, utan tanken är att basinkomsten ska ge de studerande möjlighet att vila upp sig i ett par veckor.
Oksanen säger att förslaget med basinkomsten handlar mer om att mildra den mentala press som många studerande får av byråkratin kring de olika stödformerna.
— Tanken är att förenkla systemet. Det är inte meningen att studerande ska sluta sommarjobba. Det ger de studerande viktig arbetserfarenhet.
Oksanen säger att hon inte tror att en basinkomst märkbart skulle minska mängden studerande som sommarjobbar.
— Inför årets riksdagsval pratades det om en höjning på 100 euro i månaden.

Anna Oksanen, ordförande för Åbo Akademis studentkår, säger att studerande kommer att fortsätta sommarjobba för att skaffa sig viktig arbetserfarenhet. Pressfoto

Studerande förhåller sig positivt

Wiljiam Fors från Terjärv studerar till diplomingenjör vid Vasa universitet. Han sommarjobbar vid Wärtsilä.
Han säger att en basinkomst och semester under sommaren låter bra när man hör det.
— Man skulle kanske kunna ha betald semester några veckor under sommaren och jobba resten av tiden.
Fors tycker det är bra att jobba under sommaren. Man får arbetserfarenhet och kontakter med arbetslivet. Han skulle nog sommarjobba även om förslaget om betald semester skulle bli verklighet.
— Men nog skulle det vara bra med lite betald semester även för de studerande efter ett läsår med studier. Man kan förstås fråga sig vem som ska betala den semestern.
Linn Arola från Sibbo studerar statsvetenskap vid Åbo Akademi. Hon sommarjobbar på Silja Line och på en restaurang vid salutorget i Helsingfors. Hon tycker att idén om att studerande skulle få betald semester under sommaren låter bra.
— Det skulle vara bra om alla skulle kunna få lite semester. Att ha ett arbetsförhållande där man tryggas en fast inkomst och även har möjlighet att vara ledig cirka tre veckor under sommarn hade varit perfekt.
Arola tror att hon skulle sommarjobba även om hon skulle få betald semester under sommaren.
— Jag tror inte jag skulle vilja vara ledig en hel sommar.
Hon säger att pengar är en orsak till att hon sommarjobbar men att kontakten med människor och nya arbetskamrater också är viktig.

Linn Arola säger att det skulle vara bra om alla fick lite semester. Foto: Privat

Ekonomin viktigaste motivet till sommarjobb

Alma Lüttge är uppvuxen i Vasa och studerar vid Soc & kom i Helsingfors. Hon sommarjobbar som guide vid Sveaborg. Hon tycker det vore vettigt med någon form av betald semester för studerande under sommaren.
— Jag tycker inte att det är orimligt att jobba hela sommaren med tanke på ekonomiska aspekter. När det gäller välmående tycker jag ändå att det är ganska mycket begärt att studerande ska hålla i gång året runt i flera år. Det kan vara ganska påfrestande att inte ha möjlighet att vara ledig under så lång tid.
Lüttge tror att hon skulle jobba en del under sommaren trots betald semester.
— Men inte hela sommaren. Det skulle vara skönt att hinna göra något annat också.
Hon tycker att det är bra att sommarjobba och få arbetserfarenhet, men säger sig samtidigt tro att det är ekonomin som driver studerande till att jobba.

Alma Lüttge säger att studerande jobbar för att få det att gå ihop ekonomiskt. Foto: Privat


Jon Järviniemi med rötterna i Vichtis har nyligen blivit färdig med sina studier i statsvetenskap. Han har inte hört om det specifika förlaget om basinkomst för studerande.
— Generellt sett är jag för universell basinkomst åt alla samhällsgrupper och inte bara åt de studerande.
Han säger att en basinkomst för studerande skulle underlätta de studerandes liv och minska den stress och de psykiska problem som många studerande har.
Han tror inte heller att basinkomst får färre studerande att jobba på sommaren.
— Jag tror starkt på att människor vill jobba och inte ligga hemma på soffan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit