Sussis bakverk i Nagu är efterfrågade i hela skärgården – framtiden som privatföretagare är däremot inte enbart sockersöt

Susanne ”Sussi” Karlsson, 40 år, har bakat hela livet.
Men det var då hon var mammaledig med nu snart 3-åriga dottern Ariel som hon började baka och experimentera mera.
Hon bjöd på sina produkter åt familjen och vänner och insåg att hon var ganska duktig på att baka och framför allt dekorera. Hon tog en delexamen till bagare och konditor vid Axxell för att utveckla sitt kunnande, men vill påpeka att hon främst är självlärd via nätet och genom försök och misslyckanden.
– Jag tycker om att testa nya recept och gör sällan exakt samma sak flera gånger, säger Karlsson.
Projektet som hon skämtsamt i början kallade för ”Sussis bak” blev officiellt Sussis Bakverkstad i april 2021, och det sköter hon vid sidan av sitt ordinarie deltidsjobb på Minttus bar & kök. Själva bakverkstaden har hon hemma i sitt kök på Sellmovägen i Finby.

Fräscha fyllningar gillas av många
— På sommaren får jag många beställningar och då skulle jag kanske kunna jobba bara med bakverkstaden, säger hon medan hon brer ut grädde på den tårta hon ska leverera till centralapoteket i Pargas nästa dag.
Den tårtan har hon fått fria händer att planera, och det gillar Karlsson som tycker om att dekorera och testa nytt. Det blir en gräddtårta med en fyllning av bärmousse med jordgubbar, vinbär och hallon, och en vit citron-vaniljkvargsfyllning.
– Jag väljer fräscha fyllningar som inte är för söta och tunga, något som kunderna allt oftare frågar efter, säger Karlsson som får inspiration från nätet, bland annat från olika konton på Instagram.

Hon dekorerar tårtan med odlade blåbär och ätbara blommor från familjens trädgård och maken Robin Karlssons odlingar, bland annat krasse, amarant, penséer, pelargoner, kryddtagetes och fuchsia.
Blommorna ska inte bara vara vackra, de ska smaka gott också.
Förutom gräddtårtor efterfrågas också tårtor med olika figurer i sockermassa, till exempel för barnkalas, och smörgåstårtor.
Karlsson levererar bakverken direkt till kunden med sin kännspaka kylbil om det behövs, men det flesta Nagubor hämtar sina beställningar själv. En av dem är Yvonne Blomqvist-Seffer som har kommit för att hämta en prinsesstårta till svärsonens 30-årskalas.
– Jag understöder gärna unga lokala företagare, konstaterar Blomqvist-Seffer som också varit på flera kalas där kakor från Sussis bakverkstad stått på bordet.

Överraskad över hur många kostnader och avgifter en företagare ska sköta
Karlsson brukar inte öva på beställningarna i förväg, det har hon inte tid för, men hon brukar be kunderna om feedback på sina alster, och hittills har responsen bara varit positiv.
Framtiden som privatföretagare är däremot inte enbart sockersöt. De allt högre kostnaderna för livsmedel har tvingat Karlsson att höja priserna på framför allt smörgåstårtorna.
En prinsesstårta för 10 personer kostar 50 euro och en enklare gräddtårta för 25 personer 80 euro. En mer tidskrävande tårta med mycket figurer kan gå på upp till 100 euro och över.
Karlsson vill gärna ha in beställningarna minst två veckor på förhand men om hon har tid, och alla ingredienser som behövs finns att köpa lokalt, kan hon också sköta en beställning snabbare än så.
– Det som överraskade mig som ny företagare var hur mycket kostnader och avgifter det är man ska sköta om, säger Karlsson, som trots allt inte ångrat att hon startade eget.
Men lagändringen om företagarnas pensionsförsäkring bekymrar både Susanne och maken.
Robin driver företaget Nagu Greens vid sidan av sitt ordinarie arbete. I framtiden beräknas företagarnas pensionsavgifter utgående från en lönemedian inom den bransch där företagaren verkar, något som bland annat paret Karlsson reagerat på med förskräckelse.
Kostnaderna och arbetstimmarna man kan ta betalt för som företagare, jämfört med en löntagare, kan inte jämföras, säger de.
– Hur lagändringen påverkar oss som har företagandet som bisyssla är oklart. Men man måste verkligen fundera på om man alls kan fortsätta då det blir klart vad följderna blir, konstaterar Susanne.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.