Förflytta dig till innehållet

Svar till Cati Huhta

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vi har nu studerat den finländska avfallslagen ingående och det är helt säkert att producentansvaret för förpackningar upphör inte fast förpackningen är smutsig. Det stod klart redan innan producentansvaret för förpackningar introducerades i den nya avfallslagen att något har man missat i landet. Riksdagen började nämligen blanda sig i antalet insamlingskärl och var de skulle utplaceras för förpackningsmaterial vilket är mer än märkligt. I förpackningsförordningen som fastställdes år 2014 slog man fast mål för förpackningsmaterial = hur mycket material- och energiutvinning. För plast gäller materialåtervinning 22,5 %/77,5 % energiutvinning och för fiber 60/40. Vill man ha ökad materialåtervinning så är det dessa siffror som skall justeras och inget annat. Det är producenterna/importörerna av förpackningar som skall se till att målen förverkligas och statliga/kommunala myndigheter skall övervaka att det fullföljs. Materialåtervinning av förpackningar bör såklart ske i tätorterna där det är både ekonomiskt- och miljömässigt försvarbart och utvinna energin ur materialet i övriga landet.
Producenterna/importörerna protesterar såklart inte när avfallsbolag som LSJH blandar sig i och tar hand om deras förpackningar (inklusive kostnaderna) för de vet att de vinner på det rent ekonomiskt. Hushållen är de som blir förlorare för att de hamnar på att bekosta efterbehandlingen av förpackningar minst två gånger. Varför får det föregå? Det verkar som om medborgarna inte har fått rätt information om hur insamlingen av förpackningar skall ske och hur det skall finansieras?
Om man skall uppnå en ökad materialåtervinning som Cati Huhta jobbar för så bör man nog göra om upplägget från början så att de rätta aktörerna handhar det de skall och framförallt att kostnaderna hamnar på rätt ställe. De offentliga myndigheterna borde inrikta sig på övervakning/kontroll i större skala än idag och sluta att blanda sig i saker de inte skall göra enligt lag.
Läs även Mikael Stjärnfelts kommentar till Cati Huhtas insändare på ÅU:s hemsida.
Krister A. Martell
Outi Yrjölä

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit