Förflytta dig till innehållet

Svar till Seppo Uusitalo om svenskan i Finland

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Du skriver i din insändare (ÅU 19.4.2019) att du är orolig att du lurat din sambo att hon får sjukvård på svenska i Åbo.
Nja, delvis har du nog lurat henne, men om hon är så modig att hon flyttar från Skåne till Åbo så har hon säkert skinn på näsan.
Själv flyttade jag för nästan tjugoett år sedan från Göteborg till Pargas och jag har inte haft några större problem med sjukvården i Åbo.
Jag har varit inlagd på alla tre sjukhusen: Åbolands inga problem, ÅUCS inga större problem, klarar inte personalen svenska så kan de flesta engelska.
Har bara gott att säga om dem, de försöker verkligen tala svenska även om det är knackigt ibland men det går riktigt bra.
Sedan har vi Åbo stadssjukhus.
Där är det nog så att svenskan inte är det som talas allt för ofta. Jag har varit inlagd och också varit där ett flertal gånger på undersökningar och det går om man är envis och har tålamod med språket.
Seppo, säg till din sambo att alltid tala svenska vart än hon kommer, långsamt och tydligt, för det gör jag överallt och får till nittionio procent betjäning på begriplig svenska eller så letar de rätt på någon som kan. Har bara en gång på tjugoett år inte fått betjäning på svenska och då gick jag ut från butiken.
Så lycka till med din svenska sambo i Åbo.
Gunnar Christensson
Göteborgare i Pargas

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit